Procedură revoluționară: organele transplantabile au devenit disponibile tuturor pacienților indiferent de grupa de sânge

18 Feb 2022
Procedură revoluționară: organele transplantabile au devenit disponibile tuturor pacienților indiferent de grupa de sânge

O procedură revoluţionară ar putea face organele transplantabile disponibile pentru mai mulţi pacienţi – indiferent de grupa lor de sânge. Cercetătorii de la Universitatea de Sănătate din Toronto au demonstrat că este posibil să se schimbe tipul de sânge al unui organ pentru a crea un organ universal care ar evita respingerea în timpul transplanturilor, conform studyfinds.org.

Procedura, efectuată la Laboratoarele de Cercetare în Chirurgie Toracică Latner şi Centrul de Transplant Ajmera al UHN, a schimbat plămânii de la un donator cu sânge de tip A într-un organ cu sânge de tip O doarcee acesta este un tip de sânge universal. Descoperirea va face ca  disponibilitatea transplantului de organe să fie mult mai mare şi poate scurta listele de aşteptare la nivel mondial.

„Cu sistemul actual de potrivire, timpii de aşteptare pot fi considerabil mai lungi pentru pacienţii care au nevoie de un transplant, în funcţie de grupa lor de sânge”, explică autorul principal dr. Marcelo Cypel, director chirurgical al Centrului de Transplant Ajmera, într-un comunicat de presă.

 

„Având organe universale înseamnă că am putea elimina bariera de potrivire a sângelui şi am putea acorda prioritate pacienţilor prin urgenţă medicală, salvând mai multe vieţi şi irosind mai puţine organe”, adaugă dr. Cypel, care este, de asemenea, chirurg toracic la Departamentul de Chirurgie Sprott al UHN.

Procedura, efectuată la Laboratoarele de Cercetare în Chirurgie Toracică Latner și Centrul de Transplant Ajmera al UHN, a schimbat plămânii de la un donator cu sânge de tip A într-un organ cu sânge de tip O. Oamenii de știință consideră tipul O tipul de donator universal. Descoperirea poate reduce semnificativ disparitatea în disponibilitatea transplantului de organe și poate scurta listele de așteptare pentru transplant la nivel mondial.

„Cu sistemul actual de potrivire, timpii de așteptare pot fi considerabil mai lungi pentru pacienții care au nevoie de un transplant, în funcție de grupa lor de sânge”, explică autorul principal dr. Marcelo Cypel, director chirurgical al Centrului de Transplant Ajmera, într-un comunicat de presă. „A avea organe universale înseamnă că am putea elimina bariera de potrivire a sângelui și am putea acorda prioritate pacienților prin urgență medicală, salvând mai multe vieți și irosind mai puține organe”, adaugă dr. Cypel, care este și chirurg toracic la Departamentul de Chirurgie Sprott al UHN.

De ce este grupa de sânge atât de importantă?
Tipul de sânge al unei persoane depinde de antigenele care se află pe suprafața celulelor roșii din sânge. Persoanele cu sânge de tip A au antigene A pe celulele lor, în timp ce tipul B are antigene B și tipul AB are ambele. Persoanele cu sânge de tip O, totuși, nu au antigene pe suprafața celulelor lor.

Motivul pentru care acest lucru este important este că acești antigeni declanșează un răspuns imun dacă sunt străini corpului unei persoane. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care pacienții care au nevoie de o transfuzie de sânge pot primi sânge numai de la donatori cu aceeași grupă de sânge - sau de la donatori universali de tip O.

Această problemă complică și donarea de organe. Cercetătorii explică că antigenele A și B sunt prezenți și pe suprafețele organelor. Chiar și persoanele cu sânge de tip O au probleme în a primi transplanturi de la donatori de tip A sau B. Deoarece pacienții de tip O au anticorpi anti-A și anti-B în sânge, primirea unui organ de la un donator de tip A va duce probabil la respingere.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră