Președintele Consiliului științific Covid din Franța: «Cifre îngrijorătoare privind revenirea epidemiei»

22 Iul 2020
Președintele Consiliului științific Covid din Franța: «Cifre îngrijorătoare privind revenirea epidemiei»

Jean-François Delfraissy, președintele Consiliului științific Covid-19, constată că «epidemia de coronavirus a redemarat în Franța». Specialistul insistă așadar pe respectarea strictă a gesturilor de distanțare fizică pentru a evita un adevărat val doi, relatează rfi.ro.

Intr-un interviu acordat confraților de la canalul BFM TV, Jean-François Delfraissy s-a vrut foarte categoric. «Suntem în ceva foarte fragil. Trebuie ca francezii să înțeleagă că nimic nu e câștigat, că virusul continuă să circule de o manieră importantă. Cifrele nu sunt bune, sunt îngrijorătoare, chiar dacă niciun indicator nu este încă complet în roșu.»

In opinia președintelui Consiliului științific Covid, «propriile noastre comportamente, distanțarea fizică, măsurile de protecție pe care le vom adopta sau nu, ne vor permite fie să rămânem pe o linie de creastă ușor instabilă, fie să basculăm.» Ca să-și argumenteze punerea în gardă, Jean-François Delfraissy a dat exemplul Spaniei unde apariția mai multor cazuri de contaminare a dus la impunerea unor noi restricții, în particular în regiunea Catalonia, doar o lună după ce starea de urgență fusese ridicată în țară.

Cu toate că potrivit bilanțurilor zilnice publicate de Direcția generală de sănătate, numărul de persoane spitalizate din cauza unei infecții cu Covid continuă să scadă, la fel ca și numărul de cazuri grave tratate în reanimare, circulația virusului este în creștere pe teritoriul național. Se multiplică apelurile la urgențe ca și numărul de focare epidemice, circa 500 actualmente în tot Hexagonul.

O altă dovadă în sensul relansării epidemiei este celebrul «R», rata de reproducere efectivă a virusului, care a ajuns undeva la 1,2, adică peste 1, semn că circulația virusului este în creștere, că un bolnav contaminează ceva mai mult de o altă persoană. In momentul de vârf al epidemiei din Franța, sfârșit de martie, început de aprilie, acest «R» ajunsese însă la 3, mult deci peste ceea ce este acum per ansamblul Franței.

In cazul în care gesturile de distanțare fizică, purtatul maștii și depistarea bolnavilor nu vor fi eficiente în controlarea circulației virusului, autoritățile de la Paris nu exclud să instaureze din nou carantina în anumite părții ale Franței, acolo unde reluarea epidemiei este cea mai flagrantă

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră