Premieră mondială: Intervenție chirurgicală cu robotul pe coloana vertebrală a unui copil

10 Oct 2017 | scris de Magda Marincovici
Premieră mondială: Intervenție chirurgicală cu robotul pe coloana vertebrală a unui copil Galerie foto (2)

Un băiat în vârstă de 6 ani, afectat de o boală genetică rară care îi deformează coloana vertebrală, a beneficiat, în premieră mondială, de o intervenție chirurgicală cu robotul, anunță medicii de la CHU Amiens Picardie (Franța). Acum, copilul respiră mai bine și poate sta în șezut. 

Este o premieră mondială, care presupune un efort enorm din partea chirurgilor. Serviciul de chirurgia copilului din cadrul CHU Amiens Picardie a realizat cu succes  această intervenție chirurgicală robotizată pe coloana vertebrală a unui copil afectat de o scolioză severă.

Intervenția de excepție a avut loc la data de 28 septembrie anul acesta. Pentru aceasta medicii François Derrousen, Richard Gouron și Michel Lefranc, împreună echipa lor, s-au antrenat mai mult de un an. În aceste luni, ei au simulat operația pe manechine și coloane vertebrale imprimate 3D pentru a testa toate scenariile posibile. 

Micul pacient, Louis, este afectat de o amiotrofie spinală infantilă, o boală genetică evolutivă, care provoacă o slăbiciune musculară cu afectarea respirației și a capacității de a sta în șezut. Louis stătea zile la rând lungit pe o parte. Corsetele pe care le poartă deja nu-l mai ajută.

Singura soluție în cazul lui Louis este de a stopa evoluția scoliozei prin implantarea în bazin a unor șuruburi și croșete în partea superioară a coloanei vertebrale. Aceste tije de metal trebuie trebuie personalizate având în vedere că pacientul este un copil în creștere.
Implantarea lor în apropierea rădăcinilor nervoase este o intervenție foarte complexă și rară. Folosirea robotului a permis chirurgilor să reducă timpul intervenției și dimensiunea inciziilor.

După aproximativ zece zile de la operație, Louis se simte bine. Spitalizat în serviciul de recuperare și readaptare, Louis respiră mai bine și se poate așeza, privindu-i în ochi pe cei din jurul lui.

Este o mare victorie, spune bucuros dr. Francois Deroussen, chirurg ortoped pediatru, autorul principal al acestui proiect.

În următoarele luni, alți patru copii vor beneficia de acest tip de operație robotizată la CHU Amiens Picardie. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră