Aspire Assiste, aparatul care aspiră ... obezitatea

16 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
Aspire Assiste, aparatul care aspiră ... obezitatea

Aspire Assit este o pompă specială care permite aspirarea o singură dată a aproximativ 30% dintre alimentele aflate în stomac după ce au fost ingerate. Acest aparat ciudat a fost aprobat de Food and Drug Administration (Statele Unite) pentru tratarea obezităţii morbide. Pompa este destinată persoanelor obeze, care nu reuşesc să slăbească cu ajutorul dietelor şi care nu vor să recurgă la chirurgia barică (maşon, inel, by-pass). Acest aparat poate fi folosit de persoane cu vârste de 22 de ani şi peste şi au un indice de masă corporală (IMC) între 35 şi 55.

Aparatul a fost conceput de trei medici americani. El este compus dintr-un tub mic care este introdus în stomac şi care este legat la un recipient aflat în afara abdomenului. Acest recipient permite pomparea unei treimi din alimentele aflate în stomac, înainte ca să înceapă procesul de absorbţie a caloriilor.
Tubul este implantat de un medic în timpul unei scurte intervenţii chirurgicale, care nu durează decât un sfert de oră, efectuată sub anestezie locală. După montarea tubului, pacientul suferind de obezitate morbidă poate mânca, pentru că surplusul de alimente va fi extras şi eliminat în toaletă.

A mesteca bine
Atenţie! Persoanele care folosesc Aspire Assist trebuie să mestece bine alimentele, în aşa fel încât să fie fluide în momentul în care sunt preluate de tub. Aşadar, se recomandă ca persoanele vizate să mănânce încet şi să mestece bine alimentele. De altfel, această strategie ajută la ingerarea unei cantităţi mai mici de alimente.
Persoanele suferinde de tulburări alimentare, cum este bulimia, sau persoanele supraponderale care ar avea nevoie o perioadă scurtă de această metodă de slăbire nu pot beneficia de această pompă.
Doctorul Shelby Sullivan spune că această metodă este un mijloc bun prin care pot fi ajutate persoanele suferinde de obezitate morbidă. „Cei care resping acest aparat spun că el permite a mânca orice, indiferent de cantitate, pentru că el asigură asipirarea alimentelor. Este fals, precizează doctorul Sullivan. „Pentru a trece prin acest tub, alimentele trebuie mărunţite, să fie aproape lichide”, subliniază dr. Sullivan.

20 de kilograme în primul an
Mai multe teste clinice au arătat că pacienţii care aveau montată această pompă au reuşit să slăbească până la 20 de kilograme în primul an. Metoda Aspire Assist asigură controlul absorbţiei caloriilor, un principiu-cheie în procesul de pierdere în greutate, explică doctorul William Maisel, medic la FDA. Mai trebuie precizat că pacienţii care au montat Aspire Assist sunt monitorizaţi periodic de medici ,care îi ajută să-şi modifice obiceiurile alimentare, cu scopul de a reduce aportul de calorii. Vărsăturile, ameţelile, indigestia, constipaţia şi diareea fac parte din efectele nedorite ale Aspire Assiste.
38% adulţi obezi, în SUA
Compania care produce acest aparat nu a comunicat preţul acestuia. Intervenţia chirurgicală necesară montării tubului este inclusă în tarif, care poate fi diferit de la o clinică la alta. Această invenţie a fost pusă la punct, unde în altă parte, în SUA, ţară unde obezitatea afectează 38% din totalul adulţilor şi 17% dintre adolescenţi.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră