Medicii de la Lima au scos un vierme imens din ochiul unui băiat de 16 ani cu ajutorul... frunzelor de busuioc

04 Iun 2015
Medicii de la Lima au scos un vierme imens din ochiul unui băiat de 16 ani cu ajutorul... frunzelor de busuioc
 Jaime, un tânăr din Peru, avea de patru săptămâni dureri puternice în ochiul stâng. Specialiştii din Peru au identificat cauza: Jaime avea în ochi un vierme de trei centimetri lungime. Ei au reuşit să scoată viermele uriaş din ochi cu ajutorul... frunzelor de busuioc, relatează Franceinfotv.

Pentru medicii de la Centrul regional de sănătate din Pasco, Peru, unde a fost consultat iniţial, inflamarea la nivelul feţei de care suferea Jaime (16 ani) era pusă pe seama unei înţepături de insectă. Dar, în ciuda tratamentului cu antibiotice, durerea se intensifica. Motiv pentru care Jaime a fost transferat în principalul centru pediatric al ţării, unde medicii au suspectat o infecţie provocată de un parazit. Câteva teste clinice de rutină au confirmat această ipoteză: un vierme, cu o lungime de 30 de milimetri şi 7 milimetri în diametru, şi-a ales ca domiciliu în apropierea canalului lacrimal. Medicii au încercat să evite incizarea feţei adolescentului ţi s-au informat asupra acestei larve.

„În mediul ei natural, jungla, această larvă se hrăneşte cu plante aromate, cum ar fi busuiocul”, explică doctorul Caronline Marchena, pe site-ul Ministerului Sănătăţii de la Lima. „Am frecat busuiocul deasupra ochiului şi am observat că viermele scoate capul”, precizează doctorul. De aceea, am pus frunze de busuioc în jurul gâtului pacientului şi alte frunze au fost frecate, astfel încât mirosul specific al acestei plante să fie cât mai intens. Strategia a funcţionat şi viermele a dat să iasă. „Dar a fost dificil să fie extras, deoarece viermele încerca să se ascundă”. „Când l-am prins cu penseta, a opus o mare rezistenţă”, povesteşte dr. Caronline Marchena.

Medicul insistă asupra faptului că prezenţa unui asemenea parazit reprezintă un real pericol pentru sănătatea pacientului, deoarece parazitul continuă să crească şi, fiind în apropierea cu creierul, poate provoca un accident vascular cerebral mortal. Larva cu pricina a fost identificată la musca Dermatobia hominis, prezentă pe teritoriul sud-american. În Brazilia şi ţările vecine, se înregistrează doar câteva cazuri de infecţie la om provocate de aceste larve. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră