Pfizer pariază 43 de miliarde de dolari pe explozia numărului de bolnavi de cancer în anii care urmează

30 Dec 2023
Pfizer pariază 43 de miliarde de dolari pe explozia numărului de bolnavi de cancer în anii care urmează

Gigantul farmaceutic american Pfizer a confirmat finalizarea preluării companiei de biotehnologie Seagen, una dintre cele mai mari investiții din istoria sa, cu un cost de aproximativ 43 de miliarde de dolari care îi permite să devina lider în oncologie, scrie La Presse

Pfizer a uimit lumea medicală prin finalizarea achiziției de 43 de miliarde de dolari a Seagen, o mică companie farmaceutică care tratează cancerele cu evolutie rapida și care abia câștigă 2 miliarde de dolari pe an. Achiziția înseamnă că Pfizer devine cea mai mare companie de oncologie din lume. Cu toate acestea, natura achiziției a uimit mulți oameni. De ce ar plăti Pfizer, cu profiturile uriașe pe care le-a obținut din vaccinul său ARNm, 43 de miliarde de dolari pentru o mică companie de medicamente pentru cancer? Pfizer nu are nevoie de bani. Dar au împrumutat 31 de miliarde de dolari pentru a cumpăra Seagen.

„Cancerul rămâne una dintre principalele cauze de deces și una din trei persoane din Statele Unite vor fi diagnosticate cu cancer de-a lungul vieții”, a menționat Albert Bourla, șeful Pfizer, citat într-un comunicat de presă.Mulțumită lui Seagen, „vom face tot ce ne stă în putință pentru a lupta împotriva cancerului cu scopul de a face descoperiri care vor îmbunătăți semnificativ viața persoanelor care suferă de cancer”, a spus el.

Seagen a dezvoltat terapii țintite, cu scopul de a viza celulele canceroase cu o mai mare precizie, reducând astfel efectele secundare, o tehnologie promițătoare.  

Patru dintre tratamentele sale au fost deja aprobate de autoritățile americane.

Combinând tehnologia Seagen și „dimensiunea și puterea capacităților Pfizer, suntem poziționați să schimbăm paradigma tratamentului cancerului”, a spus Bourla, subliniind că oncologia ar fi „un motor important de creștere pentru Pfizer” și ar contribui „la atingerea obiectivelor noastre financiare pe termen scurt și mediu”.

În urma fuziunii, portofoliul de oncologie al grupului are 25 de tratamente aprobate pentru mai mult de patruzeci de indicații, iar numărul de produse aflate în dezvoltare s-a dublat pentru a ajunge la aproximativ șaizeci de programe.

Pentru a răspunde preocupărilor autorității de concurență, Comisia Federală pentru Comerț din America, Pfizer „a ales să doneze în mod irevocabil drepturile generate de vânzările de Bavencio (avelumab, medicament anticancer) în Statele Unite către Asociația Americană pentru cercetarea cancerului.

Ea și-a dezvăluit previziunile financiare pentru 2024, inclusiv Seagen ceea ce a dezamăgit piețele pentru că erau mai mici decât așteptările lor. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră