Pancreasul artificial: O speranță pentru suferinzii de diabet tip 1

06 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Pancreasul artificial: O speranță pentru suferinzii de diabet tip 1


Studiul a fost realizat pe un lot format din 36 de pacienți cu diabet tip 1 (insulino-dependent) în nouă centre diferite din Franța.

Studiul a permis testarea sistemului în trei situații diferite, a explicat pentru AFP Guillaume Charpentier, președintele Diabeloop, care a conceput algoritmul sistemului, ce permite eliberarea automată și în timp real a dozei de insulină adecvate.

Fiecare testare a durat trei zile. Un prim grup de pacienți au testat dispozitivul într-o fază calmă, fără stres și fără efort fizic. Al doilea grup l-a experimentat, efectuând pauze pentru a mânca, iar al treilea grup, fâcând sport, potrivit prof. Charpentier. Rezultatele au fost pozitive, dar mai ales în grupurile al doilea și al treilea, deoarece pancreasul artificial are rolul de a regla nivelul glicemiei atunci când pacienții nu reușesc cu metodele clasice, decât atunci când pacienții au prânzuri copioase sau fac activitate fizică intensă. Aici, pancreasul artificial se dovedește foarte bun, deoarece el se adaptează permanent situației. Media glicemică a fost mult mai bună comparativ cu pompele de insulină pre-programate manual, spune prof. Charpentier.

Rezultatele științifice vor fi prezentate în detaliu la jumătatea lunii februarie.

În cadrul unui nou studiu clinic, 60 de pacienți din 12 centre vor fi monitorizați la domiciliu, timp de trei luni. Noul studiu va avea ca scop furnizarea de date, astfel încât dispozitivul să obțină un marcaj CE, în vederea comercializării acestuia în Uniunea Europeană, începând din anul 2018.

Diabetul de tip 1 debutează adesea brusc la copil și tânăr și se caracterizează prin secreția insuficientă de insulină, hormon produs de pancreas, organul care reglează nivelul zahărului din sânge (glicemia). În timp, o glicemie scăpată de sub control poate provoca orbire, insuficiență renală, accidente cardiovasculare sau amputări ale membrelor inferioare.
În lume, sunt numeroase proiecte de pancreas artificial, inclusiv în Franța. La 28 septembrie 2016, Agenția americană a medicamentului (FDA) a autorizat comercializarea primului pancreas artificial. Este vorba de MiniMed 670G al Medtronic, cu sediul în Irlanda.

Trei componente

Diabeloop este un dispozitiv de pancreas artificial cu trei componente. Prima este pompa legată de braț, sub forma unui plasture. Ea eliberează în mod automat insulină pentru a reduce și menține la un nivel normal zahărul din sânge (aproximativ 1g/1 litru). A doua componentă este un captator plasat la nivelul abdomenului. Acesta măsoară nivelul zahărului sub piele. Printr-o conexiune bluetooth, aceste informații sunt transmise celei de-a treia componente a pancreasului artificial, situat în buzunarul pacientului reprezentat de un smartphone sofisticat și personalizat. Acesta analizează, ținând seama de diferiți parametri (greutatea pacientului, viteza de acțiune a insulinei...), nivelul zahărului din sânge, pentru a putea să adapteze automat doza de insulină necesară a fi administrată de pompă.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră