Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis prelungirea stării de urgenţă cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic şi/sau derivat din vaccin

08 Ian 2020
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis prelungirea stării de urgenţă cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic şi/sau derivat din vaccin

Ministerul Afacerilor Externe informează că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis decizia privind prelungirea măsurii de extindere a stării de Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională (USPII) în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic şi/sau derivat din vaccin, actualizând lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită, astfel: Afganistan, Pakistan, Nigeria, Indonezia, Myanmar, Malaysia şi Filipine.

”Pe cale de consecinţă, cetăţenii români care călătoresc spre şi dinspre statele menţionate, indiferent de punctul de trecere al frontierei (rutier, naval, aerian), trebuie să deţină documente care să ateste vaccinarea antipoliomielită (carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării). Conform informaţiilor primite de la autorităţile locale, neprezentarea acestor documente poate antrena interzicerea părăsirii teritoriului statului în cauză”, a transmis MAE.

Totodată, este recomandată vaccinarea persoanelor care călătoresc spre şi dinspre: Angola, Benin, Camerun, Ciad, R. P. Chineză, Coasta de Fildeş, Republica Democratică Congo, Etiopia, Filipine, Ghana, Mozambic, Niger, Republica Central Africană, Somalia, Togo şi Zambia.

Riscul de transmitere a virusurilor polio în sub-regiunea lacului Ciad se menţine şi pentru ţările învecinate: Ciad, Kenya, Djibouti, Malawi, Siria şi Sudanul de Sud.

OMS şi specialiştii structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare al Regulamentului Sanitar Internaţional - 2005 (RSI-2005) reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internaţional constituie încă un risc şi se recomandă pentru călătoriile spre aceste state vaccinarea antipoliomielită.

Pentru cetăţenii români care călătoresc spre aceste ţări şi nu au fost vaccinaţi antipoliomielită în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul/carnetul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie.

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră