ONU atrage atenția cu privire la existența unor practici învechite folosite de medici la naștere, în sudul și estul Europei, inclusiv în România

13 Dec 2019
ONU atrage atenția cu privire la existența unor practici învechite folosite de medici la naștere, în sudul și estul Europei, inclusiv în România

Organizația Națiunilor Unite trage un semnal de alarmă legat de practicile depășite și traumatizante folosite în sălile de nașteri.

Între ele figurează și masajul puternic pe burta gravidei, în cazul în care nașterea se prelungește și medicii vor sa evite cezariana.

În multe țări această metodă a fost abandonată, dar încă se mai practică în sudul și estul Europei, inclusiv în România.

Cel puțin așa afirmă Agenția Associated Press, care a realizat un reportaj pe această temă.

Deși Europa are cea mai scăzută rată a mortalității infantile și materne, se află în atenția ONU din cauza unor practici medicale învechite, pentru care, personalul din sălile de nașteri nici măcar nu cere acordul pacientei.

Aici figurează și străvechea manevra Kristeller - care înseamnă masarea cu putere a abdomenului femeii aflate în travaliu.

Se recurge la această manevră dacă nașterea întârzie să se producă, iar obstreticianul evită să facă cezariana.

Mai mulți experți afirmă că, deși mare majoritate a țărilor civilizate au renunțat la această manevra în timpul nașterii, încă se folosește cel putin o dată pe săptămână în Ungaria, Croatia, Italia, Portugalia, România și Spania.

Organizația Națiunilor Unite a scos de mult această metodă de pe lista practicilor acceptabile în sala de nașteri.

  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră