80% dintre copiii sub 15 ani bolanvi de cancer se vindecă, dar unul din patru este afectat de o altă suferinţă gravă din cauza toxicităţii tratamentelor

03 Iun 2015
80% dintre copiii sub 15 ani bolanvi de cancer se vindecă, dar unul din patru este afectat de o altă suferinţă gravă din cauza toxicităţii tratamentelor
 80% dintre copiii sub 15 ani afectaţi de cancer se vindecă, potrivit rezultatelor unui studiu american, prezentat la 31 mai, la Congresul anual al Societăţii Americane de Oncologie Clinică (ASCO) de la Chicago. „Este un progres enorm, deoarce în urmă cu 50 de ani, doar un copil din cinci scăpa de cancer”, precizează dr. Gregory Armstrong, care a coordonat acest studiu pe un lot de 34.000 de copii. Prin tratamentele anti-cancer, mai bine adaptate, rata de deces a scăzut de la 3,1% la 1,9% între începutul anilor 1970 şi sfârşitul anilor 1990. Dezvoltarea unei alte tumori sau tulburările cardiace, cauze frecvente ale deceselor preococe, au scăzut şi ele în ultimii ani.

Totuşi, trebuie spus că preţul acestei vindecări este ridicat, subliniază Michael Link, profesor de oncologie la Universitatea Stanford din California. El mai precizează că o persoană din patru scapă de cancer, dar dobândeşte altă boală gravă, uneori cu potenţial letal.

Potrivit dr. Birgit Geoerger, medic şi cercetător la Clinica pediatrică a Institutului Gustave-Roussy a Villejuif din Paris, citat luni de Le Figaro, mai trebuie făcute numeroase eforturi: „Trebuie să facem progrese în cercetări pentru a înţelege care sunt copiii cei mai vulnerabili la toxicitatea medicamentelor şi a pune la punct tratamente mai puţin toxice". 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră