OMS: Prețuri și taxe mai mari la țigări. De ce? Șapte milioane de oameni mor anual din cauza fumatului!

30 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
OMS: Prețuri și taxe mai mari la țigări. De ce? Șapte milioane de oameni mor anual din cauza fumatului!

Șapte milioane de oameni mor în fiecare an, la nivel mondial din cauza fumatului, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS), comparativ cu patru milioane de oameni la începutul secolului al XXI-lea.

În prezent, fumatul este asociat cu o povară economică imensă : costurile legate de cheltuielile de sănătate și pierderile de productivitate sunt de peste 1.400 de miliarde de dolari (1.250 miliarde de euro), adică 1,8% PIB. 

''Cu toate acestea, dacă se iau măsuri drastice de luptă împotriva tutunului, guvernele pot salva viitorul țărilor lor prin protejarea consumatorilor și a neconsumatorilor de tutun de aceste produse mortale, generând venituri care să vizeze finanțarea serviciilor de sănătate și a altor servicii sociale și protejând mediul de ravagiile cauzate de tutun'', precizează într-un comunicat dr. Margaret Chan, directorul general al OMS, la finalul mandatului său.

Raportul OMS  subliniază că deșeurile de tutun sunt cele mai răspândite în lume și ''conțin mai mult de 7.000 de substanțe chimice toxice, care otrăvesc mediul, inclusiv substanțe cancerigene''.

Culturile de tutun sunt, de asemenea, parțial responsabile pentru defrișări. Un copac este pierdut pentru fiecare 300 de țigări, scriu experții.

OMS estimează că tutunul ar putea provoca în secolul 21 până la un miliard de decese în întreaga lume. 

Dr. Oleg Chestnov, director general adjunct al OMS, spune că ''una dintre măsurile de luptă împotriva tutunului, cel mai puțin utilizată, dar printre cele mai eficiente pentru a ajuta țările să răspundă nevoilor lor în ceea ce privește dezvoltarea, constă în creșterea prețului la țigări și aplicarea de taxe pe aceste produse''.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră