OMS: 50% din medicamentele vândute pe internet sunt falsificate

07 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
OMS: 50% din medicamentele vândute pe internet sunt falsificate

Un raport de monitorizare dat publicităţii miercuri arată că în România cele mai vândute medicamente pe internet sunt cele destinate bolnavilor de cancer, iar Organizaţia Mondială a Sănătătăţii (OMS) avertizează că jumătate din astfel de produse sunt falsificate.

Primul raport de monitorizare privind comerţul online cu medicamente din surse necontrolate din România, lansat miercuri, evaluează situaţia actuală a comercializării ilegale pe internet a unor medicamente eliberate cu prescripţie medicală şi arată că cei mai expuşi riscurilor comerţului ilegal de medicamente sunt pacienţii cu cancer, conform news.ro.

Peste 50% dintre anunţurile de pe internet se refereau la produse folosite în tratamentul cancerului renal, de ficat, al tumorilor neuroendocrine ale pancreasului, al cancerului tiroidian sau al cancerului bronho-pulmonar fără celule mici.

"Un pacient care consumă un medicament cumpărat de pe internet, pentru că, din anumite motive, nu a avut acces la medicamente decontate de stat, este supus unor riscuri enorme. În acest context, credem că este nevoie de campanii de informare şi educare a populaţiei cu privire la riscurile la care se expun prin procurarea de medicamente din surse neautorizate. Totodată, este necesară o legislaţie clară, care să susţină demersurile instituţiilor abilitate în contracararea acestui fenomen, o legislaţie care să vizeze atât comerţul ilegal online sau offline cu medicamente din surse necontrolate, cât şi contrafacerea”, a declarat Dan Miclea, director general Media Kompass, organizaţia care a elaborat raportul de monitorizare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia că 50% dintre medicamentele comercializate pe platforme online, care nu îşi dezvăluie adresa fizică, sunt falsificate.

Medicamentele contrafăcute conţin, de obicei, o cantitate necorespunzătoare (fie prea mică, fie prea mare) a substanţei active sau, aceasta poate chiar să lipsească. În acelaşi timp, produsele de acest tip pot conţine o substanţă activă cu scop terapeutic diferit de cel asociat produselor pe care le substituie.

Au fost şi cazuri în care în medicamentele falsificate au fost descoperite substanţe toxice, precum otravă pentru şobolani. De asemenea, există riscul ca medicamentele comercializate pe internet să nu fi fost transportate şi depozitate corespunzător sau să fie expirate.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră