În SUA, un copil supraponderal este considerat normal. În România, același copil este drăgălaș

14 Mai 2015
În SUA, un copil supraponderal este considerat normal. În România, același copil este drăgălaș
 Intr-un articol publicat in Washington Post, publicat saptamana aceasta, cercetatorii atrag atentia ca 94,4% dintre parinti considera ca un copil suprapodernal este « normal ». Studiul derulat aproape 20 de ani arata ca perceptia parintilor privitor la greutatea copiilor lor este total gresita. Si, mai grav, aceasta perceptie nu pare sa se corecteze prea curand.  

Cercetatorii americani, autori ai acestui studiu, spun ca perceptia eronata privitoare la greutatea copiilor lor este mai frecventa in famiile cu venituri modeste. In acest studiu au fost inclusi 3.000 de copii cu varste intre 2 si 5 ani. Este un esantion selectionat, deoarece de la aceste vaste, copiii deprind obiceiurile alimentare adesea total nesanatoase. Deoarece supraponderalitatea la prescolari explica supraponderalitatea sau obezitatea adolescentului si, mai tarziu, a adultului.

Aceasta perceptie periculoasa este valabila si in cazul multor familii din tara noastra. Dr. Rodica Tanasescu, presedinta Societatii Nationale a Medicilor de Familie, adresandu-se parintilor, ii avertizeaza ca obezitatea la copil « nu este o dragalasenie ». In legatura cu acest fenomen prof. dr. Dumitru Matei, de la Institutul de Ocrotirea Mamei si Copilului, subliniaza ca 20% dintre copiii nostri sunt obezi si supraponderali. La noi, 45% dintre copii prefera dulciurile, in detrimentrul consumului de legume, fructe si lactate.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră