Mult zgomot, multe kilograme în plus, adică obezitate

28 Mai 2015
Mult zgomot, multe kilograme în plus, adică obezitate
Acesta ar putea fi pe scurt concluzia unui studiu efectuat de o echipă de cercetători suedezi de la Institutul Karolinska. Potrivit rezultatelor anchetelor realizate între 2002 şi 2006, publicate, duminica trecută în revista Occupational and Enviroment, 25% dintre persoanele care trăiesc aproape zilnic în zgomot sunt supraponderale. Astfel, circumferinţa taliei se măreşte în medie cu 0,21 cm la fiecare creştere a zgomotului cu 5 decibeli. De precizat că riscul de a lua în greutate este mai mare în cazul femeilor care se confruntă în mod curent cu zgomote.

Un alt aspect interesant stabilit de acest studiu: persoanele expuse la trei surse de poluare sonoră prezintă un risc dublu de obezitate, comparativ cu persoanele care sunt expuse la o singură sursă de zgomot.

Interesantă este explicaţia legăturii dintre obezitate şi zgomotul puternic. Autorii studiului susţin că, atunci când ne confrutăm cu zgomote puternice, de durată, are loc o exacerbare a acţiunii cortizolului, hormon secretat în caz de stres, care provoacă stocarea grăsimilor la nivelul abdomenului. Şi mai este o explicaţie: poluarea sonoră are efecte nefaste asupra metabolismului şi funcţiei cardiovasculare, influenţând calitatea somnului. Or, tulburările de somn modifică obiceiurile alimentare, ceea ce favorizează acumularea de ţesut adipos. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră