O nouă etapă de relaxare începe în Marea Britanie. Statul oferă, gratuit, câte două teste pentru Covid pe săptămână

18 Mai 2021 | scris de Istvan Deak
O nouă etapă de relaxare începe în Marea Britanie. Statul oferă, gratuit, câte două teste pentru Covid pe săptămână

În Regatul Unit, începând de luni, s-au redeschis pub-urile în interior şi cinematografele, iar oamenii pot face vizite acasă la prieteni.

Britanicii pot să socializeze de-acum și în spaţii închise. Condiţia e ca grupul să nu depăşească 6 persoane.

Autorităţile britanice spun că, având în vedere situaţia mai bună a epidemiei şi numărul mare de vaccinări, e în regulă pentru cetăţeni să-şi îmbrăţişeze rudele şi prietenii.

Vigilență

Premierul Boris Johnson i-a rugat pe oameni să rămână totuşi prudenţi şi să se testeze de două ori pe săptămână. Aceste teste rapide de COVID sunt gratuite în Regatul Unit.

Toate restricţiile pentru industria ospitalităţii ar urma să fie ridicate în Marea Britanie pe 21 iunie.

Există însă îngrijorări în legătură cu varianta indiană a coronavirusului, despre care experţii în sănătate britanici spun că va deveni dominantă şi în Regatul Unit.

În ciuda unor cifre bune, ca urmare a vaccinării intensive, multe țări se arată reticente în a-și deschide granițele către UK. Mai mult, Germania reinclude Marea Britanie pe lista țărilor cu risc ridicat. Altele, probabil, vor urma.

Germania a reinclus Marea Britanie pe lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, în urma informaţiilor despre extinderea variantei indiene a coronavirusului în această ţară.

Astfel, persoanele sosite din Marea Britanie în Germania vor trebui să rămână 10 zile în carantină, cu excepţia cazurilor în care dovedesc că au fost vaccinate ori s-au recuperat după o infecţie recentă cu coronavirus, sau dacă prezintă un test PCR negativ.

Varianta indiană a coronavirusului posibil să afecteze programul de relaxare a restricțiilor

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că varianta indiană a coronavirusului are potenţialul să perturbe programul de relaxare a restricţiilor din Marea Britanie.

Marea Britanie va accelera administrarea celei de-a doua doze de vaccin pentru Covid-19 persoanelor cu vârste de peste 50 de ani şi celor vulnerabile.

Boris Johnson a spus, într-o conferinţă de presă, că varianta pare să fie mai contagioasă decât altele, dar a avertizat că nu este clar în ce măsură.

”Dar trebuie să vă spun, această vaiantă nouă poate perturba serios progresul nostru. Dar trebuie să subliniez că vom face tot ceea ce va fi necesar pentru a menţine populaţia în siguranţă”, a spus premierul.

Directorul medical al Angliei, Chris Whitty, a adăugat, în aceeaşi conferinţă, că există ”siguranţa” că ”este mai transmisibilă” decât tulpinile care circulă deja în ţară.

Deja tulpina e dominantă în două orașe, în nord-vest

Numărul cazurilor de Covid-19 cu „varianta indiană” a coronavirusului confirmate în Marea Britanie a ajuns la 2.323, iar această variantă a devenit deja dominantă în oraşele Bolton şi Blackburn with Darwen, ambele în nord-vestul Angliei, unde au fost confirmate 483 de cazuri.

Datele preliminare analizate în Marea Britanie indică însă faptul că actualele vaccinuri anti-Covid-19 protejează cel puţin vârstnicii în faţa variantei indiene a coronavirusului SARS-CoV-2, iar majoritatea persoanelor spitalizate după ce s-au infectat cu această variantă nu erau vaccinate, a spus ministrul Sănătății.

„Deşi nu avem tabloul complet asupra efectului vaccinului (asupra variantei indiene), datele preliminare de laborator ale Universităţii Oxford, coroborate cu cele de la Spitalul Bolton şi cu datele iniţiale din India, arată că vaccinurile sunt eficiente împotriva acestei variante”, dar virusul se poate „răspândi precum focul” în rândul celor nevaccinaţi, a subliniat oficialul britanic, scrie Hotnews.

Sursa foto: unsplash.com

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră