Meningita: E posibilă transmiterea pe cale sexuală

20 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Meningita: E posibilă transmiterea pe cale sexuală

Publicaţia Le Quotidien du Medecin transmite că o echipă de specialişti din Franţa şi Germania (Institutul Pasteur şi Universitata din Wurtzbourg) au izolat suşe în timpul unei epidemii de meningită în colectivităţile de homosexuali din Statele Unite şi Europa, transmite site-ul passionSante.be. 

Analiza a indicat faptul că aceste cazuri de meningită erau provocate de o variantă a meningococului recentă. Această nouă variantă prezintă modificări specifice care permit creşterea lui în absenţa oxigenului, particularitate rar observată la meningoci.

Pe de altă parte, noua variantă de meningococ se transmite pe cale sexuală, în timp ce modalitatea clasică de răspândire a meningococilor o reprezintă picăturile răspândite prin tuse, strănut etc.

Cercetătorii avertizează că această variantă demonstrează că meningococii sunt extrem de sensibili, în sensul că se schimbă cu rapiditate astfel încât să se adapteze la noile condiţii. Ei mai subliniază importanţa monitorizării acestei boli, a modificărilor agenţilor patogeni şi, eventual, adaptarea strategiilor de vaccinare.

Infecţia meningococică face parte din grupul infecţiilor respiratorii, provocată de nişte bacterii cu denumirea de meningococi (de unde provine denumirea maladiei), care se transmit de la omul bolnav la cel sănătos prin intermediul aero-picăturilor, ce afectează mucoasa nazofaringiană, meningele, creierul, alte organe şi sisteme, exprimându-se prin diverse forme clinice.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră