Prin blocarea cardului, „suspectăm că se urmăreşte efectuarea unor economii în sistem”!

13 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Prin blocarea cardului, „suspectăm că se urmăreşte efectuarea unor economii în sistem”!


“Suspectăm că se urmăreşte efectuarea unor economii în sistem. Un mic calcul. 13 lei: preţul/consultaţie/pacient. Într-o zi, am în medie 20 de consultaţii. Potrivit legii, trebuie să validăm în sistem în maximum 72 de ore, dar, iată, cardul este blocat de luni şi azi este joi. Dar la cabinet, pe lângă consultaţii medicale, se prescriu reţete, se emit bilete pentru analize medicale etc. Toate pot fi imputate dacă nu sunt validate în termen în sistem. Şi aceste lucruri se întâmplă de trei zile, în 12.000 de cabinete ale medicilor de familie, la care se adaugă medicii specialişti din ambulatorii”, subliniază medicul de familie Doina Mihăilă, preşedinta FNPMF.

Un atac la dreptul bolnavilor
Medicul Rodica Tănăsescu, preşedinta SNMF, spune că medicii de familie nu mai pot accepta la nesfârşit să-şi asume riscul „de a lucra offline când sistemele nu funcţionează, deoarece riscăm imputarea unor sume impresionante. Serviciile efectuate în afara prevederilor contractuale sunt imputabile medicilor, inclusiv costurile derivate din acestea. Pacienţii noştri sunt cei care au cel mai mult de suferit de pe urma acestor grave disfuncţionalităţi, iar noi suntem nevoiţi să fim părtaşi la un atac la dreptul bolnavilor de a-şi primi medicamentele de care au nevoie".
FNPMF şi SNMF consideră că inclusiv la farmacie pacientul are de suferit. Întrucât farmacistul nu poate verifica dacă pacientul este sau nu asigurat, motiv pentru care el are reţineri în eliberarea medicamentelor compensate, tocmai pentru a nu fi pus în situaţia de a le plăti din buzunarul lui.

Ciudăţenie
În timp ce de la Ministrul Sănătăţii până la CNAS aflăm că, de peste trei zile, cardul de sănătate este nefuncţional, totuşi, preşedinta FNPMF, medicul Doina Mihăilă, a reuşit, după program, miercuri seara, să introducă în sistem reţetele şi, joi dimineaţă, serviciile. „Întrebarea este: sistemul e sau nu blocat? Pentru că eu ştiu că atunci când aparatul de cafea s-a defectat, de la acesta nu mai poate bea nimeni cafea” , spune medicul Doina Mihăilă.

Dacă vine Curtea de Conturi

Blocarea cardului de sănătate nu e o noutate, dar de această dată se înregistrează cea mai lungă perioadă de nefuncţionare a acestuia. "Aşa cum am mai atras atenţia public, în Contractul-cadru, pe baza căruia se contractează întreaga activitate din sistemul de sănătate, există nenumărate obligaţii, sancţiuni şi imputări pentru furnizorii de servicii medicale referitoare la sistemul informatic, dar CNAS nu are nici obligaţii, nici sancţiuni în privinţa nefuncţionării sistemelor informatice. Legiuitorii nu au prevăzut şi nu au acceptat proceduri sau soluţii de rezervă de validare şi raportare în condiţiile în care PIAS nu funcţionează. Această situaţie nu mai poate fi tolerată", se arată într-un comunicat de presă transmis joi de SNMF.
În condiţiile prelungirii acestei blocări, a pericolului major ca medicilor de familie să li se impute sume insuportaible, FNPMF şi SNMF sunt decise să dea în judecată Casa Naţionale de Asigurări de Sănătate. „Dacă vine Curtea de Conturi, aceasta nu stă pe gânduri, ci aplică legea. Or, în lege nu e prevăzut nimic dacă sistemul nu funcţionează. Este o problemă că nu-mi se plătesc serviciile medicale. Dar mi se pot imputa şi costul spitalizărilor, în urma biletelor de trimitere”, explică medicul Doina Mihăilă.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră