Unele antidepresive luate în timpul sarcinii pot fi cauza malformaţilor la nou-născuţi

13 Iul 2015
Unele antidepresive luate în timpul sarcinii pot fi cauza malformaţilor la nou-născuţi
Unele antidepresive, numiţi inhibitori selectivi de receptare a serotoninei ((în engleză SSRI), măresc riscul de malformaţii congenitale în cazul în care sunt folosite de femei însărcinate. Centrul de control şi de prevenire a bolilor (CDC) din Statele Unite nominalizează printre aceste antidepresive fluoxetina, paroxentina etc.

Pentru acest studiu, cercetătorii de la CDC au întrebat un număr de aproximativ 28.000 de femei dacă au luat unul din cele cinci antidepresive cele mai prescrise în perioada primelor trei luni de sarcină.

Diformitatea craniului, anencefalie...

Apoi, cercetătorii au analizat dosarele femeilor care adus pe lume copii cu o malformaţie congenitală. Ei au constatat că trei antidepresive (Celxa, Lexapro şi Zoloft) nu sunt asociate în nici un caz cu malformaţii, în timp ce Prozac şi Deroxat erau legate sub forma unui risc crescut de malformaţii congenitale. Femeile, care iau aceste două medicamente în cursul sarcinii, prezintă riscuri de 2 - 3,5 ori mai mari de malformaţii ale fătului, comparativ cu femeile care nu iau aceste medicamentele în timpul sarcinii.

Astfel, cercetătorii au confirmat că Prozac a fost asociat cu un caz de diformitate a craniului, iar Deroxat, cu un caz de anencefalie (absenţa parţială a encefalului) şi un alt caz de copil născut cu intestinele în afara corpului. De asemenea, cele două antidepresive au fost găsite la originea unor cazuri de malformaţii cardiace.

Analiza cercetătorilor de la CDC arată că există o legătură între anomaliile fătului şi administrarea de medicamente dar această analiză înă nu probează că aceste medicamente au provocat malformaţia. Studii precedente au adus dovezi potrivit cărora antidepresivele măresc de treri ori riscul de a avea un copil autist sau cu probleme cardiace.


 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră