Regimul MIND conceput pentru a proteja creierul de demenţă

10 Aug 2015
Regimul MIND conceput pentru a proteja creierul de demenţă
 Un studiu american susţine ca regimul numit MIND ar putea proteja creierului de riscul de demenţă şi maladia Alzheimer. Regimul MIND, conceput de cercetătorii americani, promite să menţină tinereţea creierului. MIND s-a născut din combinarea unor principii ale regimului mediteranean, bazat pe fructe, legume, ulei de măsline, cereale, cu cele ale regimului DASH, bogat în vegetale, destinat prevenţiei hipertensiunii arteriale. Ambele diete s-au dovedit capabile să reducă riscul de boli cardiace, cum ar fi hipertensiunea, criza cardiacă, accidentul vascular cerebral.
Cercetătorii de la Rush University Medical Center au monitorizat 900 de persoane cu vârste între 58 şi 98 de ani pentru a studia beneficiile regimului MIND. Participanţii au fost invitaţi să completeze un chestionar privitor la obiceiurile lor alimentare şi să facă teste neurologice pentru a analiza capacitatea lor cerebrală. Rezultatele arată că persoanele care au respectat cu stricteţe aveau creierul asemănător unei persoane cu 7,5 ani mai tinere, comparativ cu cea care era monitorizată. Acelaşi studiu relevă că regimul MIND ar putea reduce la jumătate riscul de maladia Alzheimer.

Cercetătorii sunt de părere că aceste diete combinate reuşesc să protejeze mai bine creierul contra demenţei şi maladiei Alzheimer.

Creatorii regimului MIND au pus în prim plan 10 grupe de alimente „sănătoase” şi 5 grupe de alimente ce trebuie evitate, pentru a păstra creierului într-o stare bună.

-Alimentele bune pentru creier sunt: legumele, în special cele verzi, cum ar fi spanacul, pentru conţinutul lor bogat în vitaminele A şi C; nuci, fasole (surse bune de fibre şi proteine); cereale complete; peşte (cel puţin o dată pe săptămînă), carne de pasăre, ulei de măsline, fructe roşii (mai ales, afine). Regimul MIND permite un pahar de vin pe zi (Atenţie! Nu mai mult).

- Alimentele ce trebuie evitate: carnea roşie (sub patru porţii pe săptămână), untul şi margrina, brânza (o dată pe săptămână), alimentele ce conţin zahăr, alimentele tip fast food (burger, pizza etc.).

“Aceasă cercetare întăreşte ceea ce deja se ştia asupra importanţei unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate pentru sănătatea creierului. Dar este important că oamenii să ştie că, pe lângă o alimentaţie sănătoasă, pentru reducerea riscului de demenţă mai sunt necesare exerciţiile fizice zilnice şi renunţarea la fumat, explică în Daily Mail  dr Clare Walton, directoarea a Alzheimer's Society din Marea Britanie. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră