Laptele matern, un leac pentru cancer, descoperit din întâmplare (VIDEO)

14 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Laptele matern, un leac pentru cancer, descoperit din întâmplare (VIDEO)

Laptele matern este folosit în combaterea cancerului după ce oamenii de ştiinţă au descoperit accidental că acesta conţine o substanţă care omoară celulele tumorale, relatează dailymail.co.uk. 

Studiile clinice efectuate în cazul pacienţilor cu cancer de vezică urinară au dat deja rezultate promităţoare, iar cercetătorii cred că un compus al laptelui matern- poreclit Hamlet – va ajuta, de asemenea, în tratarea cancerului de intestin şi a celui uterin.

Conform cercetătorilor, acest compus vizează doar celulele tumorale, fără să afecteze celulele sănătoase, neavând deci nici un efect secundar debilitant precum chimioterapia.

Profesorul Catharina Svanborg, care a făcut descoperitrea, a declarat sâmbătă că abilitatea lui Hamlet de a ataca şi de a ucide doar celulele tumorale este ceva magic. 

Ea a spus că laptele uman conţine o proteină numită alpha-lactalbumin, care se transformă într-un agent anticancer când ajunge în intestin. 

 

 

Prof. Svanborg, imunolog la Universitatea Lund din Suedia, a avut şansa să descopere acestă proteină în timp experimenta noi antibiotice.  

"Căutam noi agenţi antimicrobieni şi laptele matern este o sursă bună. În timpul unui experiment, aveam nevoie de celule umane şi bacterii şi am ales din raţiuni practice celule tumorale umane. Spre surprinderea noastră, când am adăugat compusul din lapte, celulele tumorale au murit. A fost o descoperire total neaşteptată", a mai spus ea.

Substanţa atacă celulele canceroase pe mai multe căi: mai întâi invadează sistemul de apărare al celulelor, după aceea ţinteşte mitocondriile, un fel de staţie de alimentare, şi apoi nucleul, un fel de manual de instrucţiuni. 

Prin aceste acţiuni se taie sursa de energie a celulor şi le programrează să se sinucidă într-un proces numit apoptosis. Primele studii pe pacienţi cu cancer de vezică urinară arată că injectarea cu Hamlet a dus în câteva zile la apariţia celulor tumorale moarte în urină.

Sursa foto: dailymail.co.uk

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră