Lămâile vă pot scăpa de cancerul de sân!

16 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Lămâile vă pot scăpa de cancerul de sân!

O fotografie care redă multe dintre semnele şi simptomele cancerului mamar cu ajutorul lămâilor a devenit virală, recent, pe facebook. Acest montaj, conceput de Corrine Ellsworth Beaumont, fondatoarea organizaţiei de binefacere Woldwide Breast Cancer, prezintă 12 lămâie, fiecare dintre ele cu simptome ale cancerului de sân mai puţin cunoscute, cum ar fi neregularităţi ale pielii, mameloanele retrase sau modificarea formei sânului, scrie informează BBC și Huffington Post.  
Potrivit BBC, este vorba de o campanie,  lansată în 2003, dar imaginea devenit mai cunoscută în acest an, după ce a fost însoţită pe Facebook de povestea unei supraviețuitoare a bolii, Erin Smith Chieze. Ea a explicat că această fotografie este cea care a alertat-o cu privire la modificările pe care le-a observat chiar la propriei ei sâni. Ea a fost diagnosticată mai târziu cu cancer de sân stadiul patru.

Metaforă

Momentul optim pentru autoexaminare și identificare a acestor semne este după câteva zile de la terminarea menstruației sau oricând la menopauză. "O masă canceroasă este diferită de o masă normală: are adesea  o consistență dură, ca o sămânță de lămâie, și se fixează în interior. Ea poate lua orice formă sau dimensiune", explică organizația.
Creatoarea campaniei și-a pierdut ambele bunici din cauza cancerului de sân, la vârste între 40 și 62, și negăsind decât foarte puține informații cu privire la semnele acestui tip de cancer, e a simţit că trebuie să vină cu o soluţie.  Ea a folosit lămâile ca metaforă pentru sâni, pentru a încerca să creeze un mod simplu, vizual, de a arăta care sunt și cum sunt percepute semnele acestei boli.

Reacţii

40.000 de persoane au reacţionat pe facebook la această imagine. Eluned Hughes, şeful departamentului pentru sănătate publică şi informare din cadrul Breast Cancer Now, a declarat că este foarte important că toate femeile să ştie să-şi examineze sânii şi să semnaleze medicului orice modificare. Imagini ca acestea sunt cu adevărat folositoare pentru că evidenţiază şi alte simptome posibile şi pentru că este crucial ca toate femeile să -şi facă un reflex din a-şi verifica, periodic, sânii şi de a şti când este sau nu în regulă cu ei, spune Eluned Hughes. 
Mulţi internauţi au comentat pe facebook, mulţumindu-i lui Erin Smith Cheize pentru sensibilizarea femeilor. Lisa Dreier spune, la rândul ei, că această fotografie face un serviciu nemaipomenit tuturor femeilor. Mulţumesc. Dacă am văzut şi înţeles acest lucru, voi reuşi să-l descopăr precoce în cazul meu. 
Trebuie să spun că, pentru un băiat, este foarte instructiv, comentează la rândul lui un anume John W. Berezinski. Nu ştiam că sunt atâtea forme.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră