Laboratorul BioNTech a fost dat în judecată din cauza efectelor secundare ale vaccinului Covid

13 Iun 2023
Laboratorul BioNTech a fost dat în judecată din cauza efectelor secundare ale vaccinului Covid

Laboratorul BioNTech, care a dezvoltat, împreună cu americanul Pfizer, unul dintre principalele vaccinuri împotriva Covid-19 de pe piață, a fost dat în judefcata pentru prima dată după depunerea a sute de plângeri în Germania care vizează recunoașterea legăturii de cauzalitate dintre această vaccinare și dezvoltarea patologiilor, scrie OuestFrance.

Vaccinați împotriva Covid, aceștia spun că suferă de efecte secundare și vor să obțină compensații: laboratorul BioNTech, care a dezvoltat, împreună cu americanul Pfizer, unul dintre principalele vaccinuri de pe piață, apare pentru prima dată luni în sala de judecată, relatează AFP.

Această audiere judiciară mult așteptată, care ar trebui să dureze câteva luni, a început luni cu o bătălie de proceduri.

„Imparțialitatea judecătorului a fost pusă sub semnul întrebării de către avocații reclamantei ”, a anunțat un purtător de cuvânt al instanței la scurt timp după începerea ședinței.

Apărătorii cer în special ca procesul să fie condus de un colegiu de magistrați specializat în probleme de sănătate și nu de un singur judecător, „fapt care ar permite o expertiză reală” , a justificat unul dintre avocați, Marco Rogert.

Oboseală, accident vascular cerebral, tromboză

O următoare sesiune va avea, așadar, „în câteva zile”, potrivit avocatului. Instanța va decide atunci „dacă rămâne în această structură pentru proces sau dacă o încredințează camerei”.

Cazul este extrem de complex. La sfârșitul anului 2021, a început o campanie de vaccinare de o amploare fără precedent în fața unei pandemii mortale care a dus la izolarea a milioane de oameni și la paralizarea economiei mondiale.

Potrivit Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), s-a estimat că, în primul an de pandemie, vaccinurile Covid au ajutat la salvarea a aproape 20 de milioane de vieți.  Dar unii oameni susțin că vaccinurile au cauzat deteriorarea sănătății lor.

Au fost lansate acțiuni în justiție în mai multe țări, precum Franța și Marea Britanie.

Câteva sute de plângeri au fost depuse în Germania pentru recunoașterea legăturii cauzale dintre această vaccinare și dezvoltarea patologiilor.

Astfel, instanța din Hamburg este prima care examinează o cerere de despăgubire.

Reclamanta a spus că a suferit de efecte precum „durere în partea superioară a corpului, umflarea extremităților, epuizare, oboseală și tulburări de somn” după ce a primit vaccinul de la laboratoarele Pfizer și BioNtech, potrivit instanței.

Probleme „care au împiedicat-o sa muncească” pe acest medic, angajat într-un spital, „și care nu mai poate lucra la fel de multe ore” ca înainte, spune AFP unul dintre avocații săi, Tobias Ulbrich.

„Din motive de sănătate”, ea a lipsit la această primă audiere. „Ea care a fost atletică și care a vâslit astăzi suferă de oboseală cronică și de lipsă de energie în fiecare zi” , a descris Marco Rogert.

Ea pretinde daune de cel puțin 150.000 de euro, potrivit instanței.

Mai multe audieri urmează să aibă loc în următoarele luni, avocatul susținând că reprezintă 250 de reclamanți, „toți sănătoși” înainte de a suferi simptomele pe care le atribuie vaccinării.

„Simptomele sunt foarte diferite, variind de la accident vascular cerebral la tromboză și boli de inimă ”, spune Joachim Cäsar-Preller, un alt avocat german, care reprezintă 140 de clienți în procese similare.

Vândut în milioane de exemplare

Din cele 192 de milioane de vaccinuri administrate în Germania, Institutul de Știință Paul Ehrlich a primit 338.857 de rapoarte de reacții adverse suspectate, inclusiv 54.879 de cazuri considerate grave.

Laboratorul BioNTech explică că în această etapă „nu s-a dovedit nicio relație cauzală între tulburările de sănătate descrise și vaccinare în cazurile examinate” .

Compania asigură totuși, într-o declarație adresată AFP, „că își asumă responsabilitățile” și „va examina cu atenție fiecare caz în parte, pe baza informațiilor disponibile”.

„Producătorul este responsabil pentru produsul său și de aceea atacăm BioNTech”, a declarat luni Tobias Ulbrich.

BioNtech a dobândit faimă în întreaga lume prin parteneriatul cu Pfizer pentru a dezvolta un vaccin cu ARN mesager împotriva Covid-19, care a vândut milioane de exemplare.

Această tehnologie inovatoare și aprobarea rapidă a produsului din cauza urgenței sanitare au generat un val major de scepticism și dezinformare cu privire la vaccin, punând la îndoială siguranța acestuia.

"Drum lung"

Existența simptomelor „post-vac” este totuși luată în serios de comunitatea medicală din Germania, unde mai multe spitale au organizat consultații dedicate.

Pe lângă procedurile judiciare, sunt prevăzute căi de atac administrative în cazul complicațiilor invalidante ale vaccinării. Peste 8.000 de astfel de cereri au fost depuse până la jumătatea lunii aprilie, iar 335 au fost acceptate până acum, potrivit presei germane.

Procedurile legale pentru stabilirea unei legături de cauzalitate cu vaccinurile vor fi „un drum lung presărat cu capcane” , recunoaște avocatul Joachim Cäsar-Preller.

Conform legii, pentru a angaja responsabilitatea producătorilor, efectele secundare trebuie să depășească un „nivel justificabil conform cunoștințelor științei medicale”.

O reclamantă, Kathrin K., 45 de ani, consideră că simptomele ei se încadrează în această categorie.

Ea asigură AFP că a slăbit „25 de kg în zece zile” după injecție și a fost nevoită să fie supusă mai multor operații la intestin. „Urăsc să mi se spună că sunt un caz izolat, nu este cazul”, insistă această fostă vânzătoare.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră