Dr. Alina Tănase: Procedura de iradiere în transplantul medular poate fi efectuată în ţară, dar trebuie decontată de CNAS

13 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Dr. Alina Tănase: Procedura de iradiere în transplantul medular poate fi efectuată în ţară, dar trebuie decontată de CNAS

În prezent, Institutul Clinic Fundeni face toate demersurile către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru decontarea acestei proceduri, în aşa fel încât să scadă costurile legate de efectuarea acestora în străinătate, prin formularul 112.

Anual, la Institutului Clinic Fundeni, 150 de pacienţi cu leucemie beneficiază de intervenţii de transplant medular. Dintre aceştia, 10-15 pacienţi au nevoie de iradiere, realizată concomitent cu administrarea de citostatice.

Doctorul Alina Tănase ne-a explicat că, până în 2012, această iradiere era efectuată la Institutul Oncologic Bucureşti. Dar din diverse motive - costuri, dificultate etc. -, o parte dintre pacienţi au plecat în străinătate. Dar, în clinicile de străinătate, nu se poate efectua doar procedura de iradiere, ci toate etapele pre, post, inclusiv transplantul medular. În aceste condiţii, costurile cu un singur pacient sunt între 130.00 şi 150.000 de euro. Or, clinica privată, care a efectuat gratuit procedura de iradiere la Institutul Clinic Fundeni, o poate realiza în continuare cu 17.000 de euro/pacient/6 zile. 

Din păcate, la CNAS, doctorului Alina Tănase i s-a spus că această procedură de iradiere nu poate fi decontată separat, deoarece există programul de transplant. Dar în programul de transplant este stipulat că se decontează medicamente, investigaţii şi materiale sanitare. Or, procedura de iradiere nu se încadrează în nici unul dintre aceste capitole, în aşa fel încât să fie decontată prin programul de transplant.  

În concluzie, Ministerul Sănătăţii ar trebui să modifice textul programului de transplant, astfel încât procedura de iradiere să poată fie efectuată în ţară, cu costuri mult mai mici, care să fie decontate în mod legal. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră