Premieră medicală: Tehnica Mitraclip, procedură medicală minim invazivă destinată pacienţilor cu insuficienţă mitrală

27 Mai 2015
Premieră medicală: Tehnica Mitraclip, procedură medicală minim invazivă destinată pacienţilor cu insuficienţă mitrală
 Un pacient în vârstă de 65 de ani a fost operat prin tehnica Mitraclip, o procedură minim invazivă realizată pentru prima oară într-un centru medical de excelenţă din Bucureşti. Prin folosirea acestei tehnici s-a reuşit reducerea gradului insuficienței mitrale de la severă până la normală (de la gradul IV la gradul I).

Medicul Vasios Ninios, medic primar cardiolog, care a coordonat echipa mixtă de medici, precizează că pacientul a fost diagnosticat în urmă cu o lună cu insuficienţă cardiacă severă şi regurgitare mitrală severă, cu indicaţie clară pentru procedura de Mitraclip. Procedura Mitraclip se efectuează în laboratorul de angiografie și, de obicei, se practică sub anestezie generală, sub control radiologic și ecografic (ETE). Prin această tehnică, nu mai este necesară deschiderea pieptului, ci, printr-o incizie de doar 8 mm în vena femurală, se introduce sistemul Mitraclip și anume, un cateter ghid și un sistem care conține clipul cu două "brațe", fiecare cu o porțiune centrală (“gripper”) care facilitează unirea celor două foițe ale valvei.

Insuficiența mitrală se manifestă prin respirație grea (dispnee severă), oboseală (fatigabilitate), cauzate de boala valvei mitrale.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră