Insomnia mărește riscul de accidente cardiovasculare

02 Apr 2017 | scris de Magda Marincovici
Insomnia mărește riscul de accidente cardiovasculare

Persoanele care suferă de insomnie sunt expuse riscului de accidente cardiovasculare fatale, potrivit unui studiu chinez. 

Somnul este esențial: în cazul copiilor și adolescenților influențează rezultatele la învățătură, dar și volumul materiei cenușii. Indiferent de vârstă, o persoană care are un somn odihnitor beneficiază de un sistem imunitar puternic.

Potrivit unui studiu, publicat în European Journal of Preventive Cardiology, există o legătură directă între lipsa somnului și riscul de accident cardiovascular grav, transmite site-ul pourquoidocteur. 

Cercetătorii de la China Medical University au analizat 15 studii efectuate pe un grup de 160.867 participanți cu scopul de a examina legătura între simptomele insomniei și decesul prin boală cardiacă.

Astfel, cercetătorii au reușit să identifice trei grupe de dificultăți specifice: persoanele care au dificultăți de a adormi prezintă un risc cu 27% mai mare de accident cardiac letal, comparativ cu cele care adorm fără probleme; persoanele care se trezesc foarte ușor au un risc cu 11% mai mare; persoanele care nu au un somn odihnitor sau se trezesc obosiți sunt cu 18% mai mult susceptibili de a suferi un accident cardiac, comparativ cu cele care se simt odihnite după ce au dormit.

Femeile mai vulnerabile

În cel de-al treilea grup, femeile care au declarat că nu au un somn odihnitor au cu un risc cu 11% mai mare de a fi victime ale unui accident vascular, comparativ cu bărbații care au aceeași problemă. Totuși, cercetătorii chinezi s-au abținut să absolutizeze riscurile mai mari de accidente cardiovasculare în cazul femeilor care nu au un somn odihnitor.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră