Mâncatorii de usturoi sunt protejaţi de ateroscleroză, de unele gastroenterite şi candidoze

25 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
 Mâncatorii de usturoi sunt protejaţi de ateroscleroză, de unele gastroenterite şi candidoze


Studiul demonstrează faptul că usturoiul reduce acumularea de plăci şi previne formarea altora noi în artere, îndepărtând astfel pericolul bolii de inimă. Aceste depozite, foarte bogate în lipide (colesterol), obturează vasele de sânge şi împiedică circulaţia sanguină.

În majoritatea cazurilor, stilul de viaţă – tabagism, obezitate, stres, sedentarism, contraceptive orale, alcoolism -, factorii genetici (antecedente în familie de accidente cardiovasculare) şi unele boli metabolice (nivelul crescut de colesterol, diabet, gută, hipertensiune arterială) facilitează formarea plăcilor şi obturarea arterelor.

Cercetătorii britanici au monitorizat 55 de pacienţi cu boli metabolice, cum sunt hipertensiune, obezitate, cu riscuri de cardiovasculare şi cu vârste între 40 şi 75 de ani. Fiecare dintre ei a făcut o angioplastie coronară pentru măsurarea volumului grăsimilor şi a calciului prezent în artere. Apoi, timp de un an, cercetătorii au administrat unui grup placebo, iar altui grup, 2,4 mg de extract de usturoi.

La finalul studiului, cercetătorii au observat că la „mâncătorii de usturoi” s-a încetinit vizibil acumularea de plăci, s-a redus densitatea acestora şi chiar regresul lor.
Printre avantajele oferite de usturoi să nu uităm de proprietăţile lui antibacteriene şi antifungice, de exemplu în gastro-enterite sau infecţii cu candida albican.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră