Primul caz de infectare cu virusul Zika, anunţat oficial în Slovacia

02 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Primul caz de infectare cu virusul Zika, anunţat oficial în Slovacia

Confirmarea diagnosticului a dat-o un laborator de virusologie din Hamburg. Este vorba de o femeie, internată în spitalul din Presov săptămâna trecută, după întoarcerea din Africa de Sud, care a fost externată. "Simptomele bolii sunt similare cu cele ale gripei'', a reamintit ministrul Cislak. Femeii i s-a recomandat să nu rămână însărcinată, să fie precaută în privinţa relaţiilor sexuale şi să nu doneze sânge. 

Zika este un virus transmis de țânțari, în special de cei din familia Aedes aegypti, responsabili și pentru febra galbenă. Specia nu trăiește în general în Europa, dar virusul poate fi transmis de la mamă la copil prin placentă. Au fost, de asemenea, confirmate cazuri de transmitere pe cale sexuală, ca și prin transfuzii de sânge.

Simptomele sunt de obicei ușoare și durează între două și șapte zile: creșterea temperaturii, umflarea şi dureri articulaţiilor de la mâini și picioare și simptome. Perioada de incubație este între 3 și 12 zile. Tratamentul este simptomatic şi constă în administrarea de medicamente  împotriva durerii și a febrei, precum și hidratarea corespunzătoare. Deocamdată nu există niciun tratament specific.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră