Ministrul Voiculescu: Nu ne-a păsat de infecțiile nosocomiale, dar ele există și nu pot fi puse sub preș

31 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Ministrul Voiculescu: Nu ne-a păsat de infecțiile nosocomiale, dar ele există și nu pot fi puse sub preș

"Să profităm, să luăm ceva bun din ce s-a întâmplat la Colectiv, să înțelegem că aceste probleme există și că nu pot fi puse sub preș în continuare. Trebuie să facem ceva. Infecțiile nosocomiale sunt doar o hârtie de turnesol perfectă pentru sistemul sanitar. (...) Ne artă că ne-am bătut joc de personal, (...) ne-am bătut joc de reguli. I-am lăsat să nu respecte regulile pe cei care lucrează în spital, nu i-am controlat arătând că nu am investit în acele spitale. Nu ne-a păsat. (...) Infecțiile nosocomiale sunt una dintre principalele cauze, dacă nu principalul risc al unui pacient atunci când se internează în spitale. Acesta nu este niciun fel un motiv să nu te duci la spital", a explicat ministrul Sănătății. 

Ministrul Voiculescu a vorbit și despre faptul că inclusiv tatăl său s-a confruntat cu problema infecțiilor nosocomiale.

"Poate că este meritul tragic al răniților din Colectiv și al familiilor acestora, care pentru prima dată au vorbit despre aceste probleme. Mulți dintre noi ne-am confruntat inclusiv cu problema infecțiilor nosocomiale. (...) Tatăl meu, în urmă cu peste zece ani, s-a confruntat și el cu această problemă. Eu nu am ieșit în presă să spun, nici mama mea nu a făcut asta, nici altcineva din familia mea nu a ieșit în presă să spună. Tatăl meu era să moară din cauza unor infecții nosocomiale. Nu am făcut-o pentru că știam că toată lumea știe. Am zis: cine sunt eu să spun? Se știau aceste lucruri, desigur", a spus ministrul Voiculescu.

În aceeași emisiune, ministrul Sănătății a precizat că a aflat  "în primele zile de mandat că barocamera (n.r. de la Spitalul Floreasca) nu poate fi folosită pentru marii arși, mai ales pentru pacienții aflați în stare critică. În lumea medicală lucrul acesta este bine cunoscut, inclusiv în mediile medicilor de la secția respectivă le era cunoscut, mie nu îmi era cunoscut".

Ministrul Voiculescu a mai precizat că la Secția de arși de la Spitalul Floreasca," camerele de acolo arată foarte bine, există condiții de izolare. Sunt în principiu condiții foarte bune. (...) Acolo se investește în continuare. Secția de arși este extinsă. Va fi extinsă în următoarele 30 de zile sau mai puțin cu încă șase paturi pentru pacienții în stare post critică și urmărim să extindem și mai departe pentru spitalizare de zi cu încă șase-șapte paturi".

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră