Obezitatea mărește de șase ori riscul de parodontită

18 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Obezitatea mărește de șase ori riscul de parodontită

Inflamația țesuturilor, simptom specific parodontitei, este de șase ori mai prezentă la persoanele obeze, transmite site-ul pourquoidocteur. 
Dinții și gingiile au de suferit din cauza obezității. Comparativ cu persoanele cu greutate normală, cele supraponderale prezintă un risc mărit de boli buco-dentare. Este concluzia unui studiu al Universitții Mahidol Bangkok (Thailanda), publicat în revista Oral Diseases.

Autorii studiului au selectat 160 de participanți, majoritatea cu exces ponderal (70%). Cercetătorii au observat că subiecții prezentau tulburări buco-dentare la nivelul mucoaselor, dinților, gingiilor. Riscul afecțiunilor buco-dentare crește pornind de la un indice de masă musculară echivalent sau peste 23 kg/m2. Peste acest indicator, subiecții sunt expuși la un risc major de parodontită severă, afecțiune caracterizată prin inflamarea țesuturilor care mărginesc și susțin dinții.

În cazul persoanelor obeze, riscul de parodontită crește de șase ori. Inflamația provoacă o creștere a nivelului leucocitelor, celulele imunitare care apără organismul de agresiunile exterioare.

Cercetătorii au descoperit mai multe inflamații dentare la persoanele supraponderale. Kilogramele în plus sunt, de fapt, cauza acestor boli, potrivit echipei de cercetători thailandezi. Producția de citokine, implicate în reacții imunitare și inflamatorii, este direct proporțională cu cantitatea de țesut adipos. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră