HIV/SIDA: În premieră absolută, o tânără scapă de SIDA fără tratament!

21 Iul 2015
HIV/SIDA: În premieră absolută, o tânără scapă de SIDA fără tratament!
 A venit pe lume cu HIV luat de la mamă (transmitere materno-fetală). Acum are 18 ani şi de 12 ani trăieşte fără niciun tratament. contra SIDA. Şi, foarte important, nu prezintă  nici un semn de boală. Este primul caz din lume de remisiune virusologică, potrivit expresiei specialiştilor, care a supravieţuit o perioadă atât de îndelungată, înregistrată la un copil, spune doctorul Asier Saez- Cirion (Institutul Pasteur din Paris), citat de publicaţia Le Point.

Acest caz de excepţie a fost prezentat în cursul celei de-a 8-a conferinţe consacrate bolilor HIV, tratamentului şi prevenţiei acestora, organizată de International AIDS Society între 19 şi 22 iulie, Vancouver (Canada).

Întreruperea tratamentului

Fetiţa s-a născut în 1996 şi a fost inclusă în cohorta de copii din Franţa, monitorizaţi de Agenţia Naţională de Cercetare SIDA şi Hepatite. Fetiţa a fost infectată la naştere de către mama ei care avea o încărcătură virală ne-controlată. Copilul a fost imediat pus pe tratament profilactic timp de şase săptămîni, dar nu a fost suficient. După programul de medicamente antiretrovirale, la puţin timp, încărcătura virală era tot ridicată. Atunci, specialiştii au decis să îi administreze un tratament cu scop curativ, asociat, de această dată, cu patru antiretrovirale.

Când a împlinit şase ani, familia fetiţei a decis să întrerupă tratamentul. După un an, medicii s-au reîntâlnit cu fetiţa şi au constatat că are o încărcătură virală nedetectabilă, dovadă că organismul ei a reuşit să doboare redutabilul HIV. Evident, medicii au decis să o monitorizeze atent.

12 ani mai târziu


12 ani mai târziu, nu s-a schimbat nimic şi numărul limfocitelor CD4 (cele care atacă virusul) se menţine constant. Singura diferenţă: acum personalul medical are în faţa lor o tânără. “Acest copil nu mai prezintă nici un factor genetic cunoscut ca fiind asociat unui control natural al infecţiei”, precizează dr. Asier Saez-Cirion de la Unitatea HIV a Institutului Pasteur.

Specialiştii spun că situaţii similare au mai constatat la adulţi, dar niciodată la copii. Este o dovadă în plus că antiretroviralele luate imediat după contaminare permit limitarea formării rezervoarelor de virusuri şi menţinerea apărării prin sistemul imun.

Potrivit Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, la 30 septembrie 2014, în ţara noastra erau în evidenţă activă HIV-SIDA 11.160 de persoane, din care copii (0-14 ani) - 304; adulţi (peste 14 ani) – 10.856.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră