Hepatita C: Un tratament mai ieftin!

28 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Hepatita C: Un tratament mai ieftin!

Laboratorul AbbVie propune un tratament care poate vindeca definitiv  hepatita C în 12 săptămâni, cu mai puțin de 29.000 de euro, anunță Le Figaro. 
Acest tratament presupune o scădere a prețului cu aproape 35%, laboratorul sperând, astfel, să ia fața celorlalți doi concurenți americani, Gilead și Merck-MSD. 

Gilead a fost primul laborator care a lansat pe piață două tratamente revoluționare (Sovaldi și Harvoni), care vindecă în mai puțin de trei luni, fără efecte secundare. Dar, de exemplu în Franța, prețurile sunt între 41.000 și 46.000 de euro. La acest tarif, dacă cele 200.000 de persoane afectate de hepatita C, înregistrate în Franța, ar fi tratate, factura asigurările sociale ar ajunge la câteva miliarde de euro. Aceasta este explicația pentru care autoritățile au restrâns accesul pacienților la cele două tratamente. Autoritățile au pariat pe sosirea concurenței. Ea a sosit prin Abbvie, în 2015, cu un tratament la un preț mai mic doar cu 15%. 

Dar a intervenit și Merck. În decembrie 2016, a lovit în plin cu Zepatier, vândut la un preț de 28.732 de euro, cu aproape 35% mai puțin comparativ cu prețurile concurenței. Atunci, autoritățile din Franța au decis că toți bolnavii au dreptul la aceste tratamente revoluționare și doar Merck, datorită prețului propus, a fost autorizat pentru toți pacienții.

Acum, AbbVie scade, de asemenea, prețul și obține o autorizație lărgită pentru toți bolnavii. Anul trecut, piața a fost împărțită între Gilead și AbbVie, în timp ce Merck speră să aibă partea lui. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră