Gripa: Persoanele în vârstă și copiii nu sunt egali în fața acestei infecții respiratorii

15 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Gripa: Persoanele în vârstă și copiii nu sunt egali în fața acestei infecții respiratorii


Copiii sub 15 ani au reprezentat 42% dintre consultațiile efectuate, respectiv 2,3 milioane de pacienți care au suferit de gripă în 2015, o proporție mult mai mare, comparativ cu procentele înregistrate în ultimii ani.

Protecție scăzută

Acesta este rezultatul bilanțul montorizării gripei în perioada 2015-2016 elaborat de autoritatea de sănătate publică din Franța, publicat recent în Bulletin Epidemiologique Hebdomadaire (BEH). Specialiștii explică acest fenomen prin gradul scăzut de protecție în fața virusului observată la copii, în timpul epidemiei de gripă, care s-a terminat la sfârșitul lunii aprilie 2016.

Este vorba de sușa B/Victoria, care a infectat 70% dintre bolnavii de gripă, în sezonul trecut. Așadar, sistemul imun al copiilor nu le asigură suficientă protecție în lupta cu acest virus gripal. Vaccinul administrat  iarna trecută nu a reușit să protejeze față de acest tip de virus.

Persoanele în vârstă, mai rezistente față de această sușă, au fost  mai expuse infectării cu un alt virus gripal, foarte activ anul trecut, sub tipul A (H1N1) pdm09.

În schimb, în cazul persoanelor vârstnici, vaccinul administrat anul trecut a contribuit la evitarea complicațiilor asociate cu gripa. Aceasta este explicația pentru care sezonul gripal 2015-2016, deși instalat târziu, dar cu o durata mai mare comparativ cu precedentele, a fost de o gravitate moderată pentru persoanele vârstnice.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră