Gripa se transmite mai repede prin respiraţie decât prin strănut sau tuse

24 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Gripa se transmite mai repede prin respiraţie decât prin strănut sau tuse

Virusul gripal  se transmite, de fapt, mai repede prin respirație decât prin tuse sau strănut, relevă un nou studiu. Oamenii de știință au obţinut dovezi puternice că oamenii infectați expiră virusul prin gură și pe nas sub formă de aerosoli, care sunt suficient de mici pentru a rămâne suspendaţi în aer timp de mai multe ore, relatează techtimes.com.

Această nouă descoperire privind modul de răspândire a gripei vine în contextul în care Statele Unite se află în mijlocul unui sezon de gripă devastatoare şi permite furnizorilor de servicii medicale să se adapteze recomandările privind prevenirea bolii.

Studiul a fost realizat în perioada decembrie 2012 - martie 2013, de o echipă de cercetare de la Universitatea din Maryland, pe un grup de 355 de participanţi, care au prezentat simptome asemănătoare gripei.

Din cei 355 de participanți care au fost testați, un total de 142 au fost confirmați că au virusul gripei. Apoi, în primele trei zile după apariția simptomelor, oamenii de știință au recoltat de la participanții infectați mostre nazofaringiene.

Dupa ce au analizat mostrele, ei au stabilit că un număr semnificativ de participanţi au eliminat virusul gripal în aer. Surprinzător, 11 dintre cele 23 de probe prelevate atunci când participanții nu au tuşit sau strănutat conțineau ARN viral detectabil. Din aceste probe, opt conţineau virusul în sine.

"Atunci când cineva are gripă, ar trebui să meargă acasă și să nu rămână la locul de muncă să îi infecteze pe ceilalţi", a spus dr. Donald Milton, profesor de sănătate a mediului la Școala de Sănătate Publică a Universității din Maryland și cercetătorul principal al studiului.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră