Grefa de cap pe un alt corp: Un rus s-a oferit pentru aceasta premiera chirugicala (VIDEO)

15 Apr 2015
Grefa de cap pe un alt corp: Un rus s-a oferit pentru aceasta premiera chirugicala (VIDEO)
Un rus in varsta de 30 de ani, afectat de o boala rara, s-a oferit voluntar pentru a deveni primul pacient care sa beneficieze de o grefa de cap. O operatie pe care un chirurg italian, doctorul Sergio Canavero, spune ca poate sa o realizeze.

Proiectul pare o nebunie. In decembrie anul trecut, doctorul Sergio Canavero, chirurg italian, si-a expus interventia la care lucreaza de mai multi ani: a implanta capul unui pacient la corpul unui alt pacient.

Potrivit dr. Canavero, o asemenea operatie este posibila si ar putea fi realizata in urmatorii doi ani. Afirmatiile sale, evident, au provocat critici. Si, totusi, dr. Canavero si-a gasit primul pacient. Este rusul Valery Spiridonov, in varsta de 30 de ani.
El este afectat de o boala rara, numita Werdnig-Hoffman, care se manifesta printr-o degenerescenta a maduvei spinarii si care provoaca o amiotropie musculara progresiva. “Muschii mei nu se mai dezvolata inca de cand eram copil”, povesteste Valery Spiridonov pentru Daily Mail. Din aceasta cauza, el nu a mai crescut si scheletul lui s-a deformat.

Valery nu-si poate controla trupul, are nevoie permanent de ajutorul cuiva. Valery are 30 de ani si el stie ca persoanele cu aceasta boala rara reusesc sa supravietuieasca doar pana la 20 de ani. De aceea, pentru a avea sansa de a beneficia de un nou corp, el a decis sa se ofere voluntar pentru o dificila interventie chirurgicala. In ultimii ani, chirurgul italian a primit sute de scrisori de la potentiali voluntari, parte dintre ei transsexuali care isi doresc un nou corp.

Rusul a luat legatura cu dr. Canavero in urma cu doi ani si de atunci au tinut legatura online fara sa se intalneasca. “Am vorbit despre aceasta idee si am planificat operatia. Este un neurochirurg foarte experimentat, a coordonat operatii complexe. Evident, nu a mai facut o asemenea operatie si de aceea trebuie sa reflectam profund asupra potentialelor riscuri, spune Spiridonov.

De asemenea, Spiridonov marturiseste ca intelege riscurile multiple ale operatii si nu-si poate imagina ce ar putea fi mai rau la finalul acestei interventii. Spiridonov spune ca ii este frica, dar nu este inspaimantat.Valery stie ca, in afara acestei solutii, alta nu are si ca viitorul lui este unul trist.
“Cu fiecare an, starea mea este mai rea”, povestesteValery,care traieste la Vladimir, localitate aflata la 180 de km de Moscova. Criticilor,Valery le-a ripostat clar: “Consider ca este similar unui ttransplant de inima sau de rinichi”.

Spiridonov spera sa beneficieze de grefa in 2016. Dar el si dr Canavero inca nu au fixat data exacta a operatiei. Nu doar data ramane de discutat, ci si numeroase aspecte legate de o asemenea ampla se dificila interventie chirurgicala.

Potrivit medicului, operatia ar putea dura cel putin 36 de ore, ar necesita o echipa formata din aproximativ 150 de practicieni si infirmiere, costul ei ridicandu-se la aproape 10 milioane de euro.

Referindu-se la posibilele consecinte dezastruoase, Dr Hunt Batjer, presedintele Asociatiei Americane a Neurochirurgilor, a declarat pentru CNN: “Nu as dori nimanui asa ceva, dar nici nu as permite nimanui sa-mi faca asa ceva, deoarece sunt pe lume lucruri mai rele decat moartea”.


Alte stiri din Sanatate

Ultima oră