Hiperlipidemie: blocarea unei gene pentru a scădea nivelul lipidelor din sânge

06 Aug 2015
Hiperlipidemie: blocarea unei gene pentru a scădea nivelul lipidelor din sânge
O genă-cheie care ţine sub control nivelul lipidelor sanguine a fost evidenţiată de o echipă de cercetare din Montreal. Blocarea acestei gene ar putea contribui la evitarea hiperlipidemiei, care măreşte riscul bolilor cardiovasculare. Cercetătorii de la Univesitatea din Montreal au reuşit să reducă rata trigliceridelor sanguine, a grăsimilor complexe în parte provenite din alimentaţie, blocând acţiunea acestei gene. Este o genă care reglează în parte nivelul lipidelor din sânge. „Studiul nostru sugerează că o protienă, APOC-III, joacă un rol-cheie în gestionarea trigliceridelor.

„Ca şi colesterolul, trigliceridele fac parte din clasa lipidelor. Trigliceridele provin din grăsimile furnizate de alimentaţie sau sunt produse de orgnismul nostru. Se ştie că acumularea de trigliceride în sânge este asociată cu un risc mărit de boli cardiovasculaire, de pancreatită sau alte complicaţii”, explică dr. Daniel Gaudet, co-autor al studiului.

Cercetătorii au observat în timpul testelor o scădere semnificativă a nivelului trigriceridelor în sângele pacienţilor a căror genă a fost blocată.

Esenţială în înţelegerea mecanismelor lipidelor, această descoperire ar putea fi punctul de pornire spre alte tratamente pentru formele severe de hiperlipidemie, care nivelează terenul către boli metabolice (diabet, colesterol) şi boli cardiovasculare. De asemenea, „decodarea acestor mecanisme deschide poarta intervenţiilor precise şi individualizate pentru a preveni riscul rezidual asociat cu diferite cauze de hipertrigliceridemie severă”, subliniază dr. Gaudet într-un comunicat al Universităţii din Montreal. Studiul a fost publicat la 30 iulie 2015 înNew Englan JournaL of Medecine.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră