De ce unii par mai bătrâni, comparativ cu vârsta reală

27 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
De ce unii par mai bătrâni, comparativ cu vârsta reală

Le Quotidien du Medecin, citat de site-ul passionsante.be, scrie că "studii anterioare au arătat deja că vârsta percepută depinde, aproape în egală măsură, de factorii de mediu și genetici, iar aceste cercetări sunt primele care demonstrează o legătură între perceperea bătrâneții și o genă specifică".

O echipă de cercetătorii de la Universitatea Erasmus din Rotterdam au studiat circa 8 milioane de variații genetice la aproape 3.000 de adulți cu vârsta medie de 65 de ani. Vârsta cronologică (cea reală) a fost comparată cu vârsta percepută (pe bază de fotografii și în funcție de riduri și de aspectul pielii) și cu variațiile genetice. A fost izolată o anumită genă, cel mai strâns legată de perceperea vârstei: MC1R, bine cunoscută pentru rolul ei în colorarea părului roșcat și a tenului palid. Prezența unor variante ale acestei gene ar explica faptul că unele persoane par mai puţin sau mai mult  îmbătrânite  comparativ cu vârsta lor reală.

Rezultatele au fost verificate și confirmate pe alte două grupuri, din Germania și din Marea Britanie, legăturile fiind independente de vârstă, sexul, culoarea pielii sau gradul de expunere la soare. "În afară de rolul său în producerea de melanină (culoarea pielii și ten), gena MC1R este implicată și în alte procese biologice, cum ar fi inflamarea și repararea ADN-ului, ceea ce ar putea explica legătura cu vârsta percepută", subliniază Le Quotidien du Medecin. 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră