Franța opreşte decontarea tratamentelor homeopate. Nu există dovezi că sunt eficiente

10 Iul 2019 | scris de Bianca Maria Drug
Franța opreşte decontarea tratamentelor homeopate. Nu există dovezi că sunt eficiente

Decizia care se vehicula de ceva vreme va deveni realitate. Franța va opri decontarea din fonduri publice a medicamentellor homeopate, iar noua politică va fi aplicată integral din 2021, potrivit ministrului francez al Sănătății, Agnès Buzyn. Măsura a fost criticată dur de susținătorii medicinei alternative.

În prezent, 30 la sută din costul acestor produse este suportat de stat, prin sistemul de asigurări sociale. Dar de la 1 ianuarie 2020, cota va scădea la 15 la sută, și va ajunge la zero din 2021.

Decizia vine după ce Înalta Autoritate pentru Sănătate, un organism format din experți, a stabilit că lipsesc dovezi privind eficiența tratamentelor homeopate.

Ministrul Agnès Buzyn a precizat publicației Le Parisien că va exista o perioadă de tranziție în aplicarea măsurii, până la oprirea totală a decontării în 2021.

Astfel, primul pas ar fi reducerea ratei de compensare a medicamentelor homeopate de la 30% din preț până la 15% de la 1 ianuarie 2020.

“Acest lucru va da timp producătorilor să se organizeze”, a afirmat Agnès Buzyn, citată de Reuters.

Francezii folosesc mai mult decât alți occidentali medicamente homeopate, iar cel mai mare producător mondial de astfel de produse este o companie din Franța – Boiron.

Compania a criticat planurile guvernului. “A-i priva pe francezi de dreptul de a alege tratamentul este o măsură care nu ține cont de nevoile și de cererea pacienților”, a menționat compania Boiron, într-un comunicat.

Oprirea decontării medicamentelor homeopate va afecta semnificativ afacerile Boiron, care depinde de piața franceză pentru aproximativ 60% din veniturile sale anuale de 605 milioane euro.

Boiron are aproximativ 3.600 de angajați, majoritatea în Franța, unde sunt fabricate toate produsele.

Însă ministrul francez al Sănătății și-a asumat măsura, negând că principalul ei scop este de a face economii bugetare de circa 127 milioane euro.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră