Femeia însărcinată: Excesul de zahăr expune copilul riscului de alergie!

06 Iul 2017 | scris de Magda Marincovici
Femeia însărcinată: Excesul de zahăr expune copilul riscului de alergie!

Viitoarele mame, atenție la zahăr! Nu numai pentru a evita diabetul gestațional, ci și problemele de sănătate ale bebelușului. Un studiu al Universității Queen-Mary din Londra sugerează, în European Respiratory Journal, că excesul de zahăr în perioada sarcinii mărește riscul de alergii la bebeluși, transmite site-ul pourquoidocteur.  
Pentru acest studiu, un grup format din 9.000 de femei și copiii lor a fost monitorizat mai mulți ani. Dintre copiii născuți  în anii 1990, cei mai expuși efectelor zahărului, 38% prezentau un risc mai mare de alergii, comparativ cu alți copii. Riscul de astm alergic s-a dublat. În schimb, eczema și rinita alergică nu au fost influențate de această particularitate de alimentație. Potrivit cercetătorilor britanici, fructoza ar putea fi la originea legăturii între excesul de zahăr și alergiile la copil. 
Fructoza favorizează producerea proteinei C-reactive în organism. Acest marker biologic permite constatarea inflamației. Prezența ei la un nivel depășit se traduce, de asemenea, și prin ridicarea nivelului de acid uric. Fructoza este, în mod natural, prezentă în fructe și miere. De asemenea, este una din principalele  surse de zahăr în sucul de fructe și băuturile îndulcite.

Totuși, cercetătorii nu se pronunță categoric asupra acestui subiect și pledează pentru studii suplimentare înainte de a lansa o concluzie categorică. Pe de altă parte, prof. Seif Shaheen, care semnează acest studiu, subliniază că în Occident se înregistrează o creștere alarmantă a consumului de zahăr.  Până la verdictul cercetătorilor, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca aportul de  zahăr să nu depășească 10% în ansamblul alimentației. O recomandare ignorată: în Regatul Unit, zahărul reprezintă 16%, iar în Portugalia, o pătrime din aportul zilnic.  
 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră