Nu există legătură între nefericire și longevitate la femei

11 Dec 2015 | scris de Marina Constantinoiu
Nu există legătură între nefericire și longevitate la femei

Într-un raport publicat în revista ”The Lancet”, cercetătorii spun că nu există o legătură directă între longevitate și fericire, contrazicând decenii de studii care arătau că stresul și nefericirea duc la îmbolnăvire, scrie dw.de.
”Boala te face nefericit, dar nefericirea nu te îmbolnăvește”, a declarat autoarea studiului, Dr. Bette Liu, de la Universitatea din New South Wales, Australia.
Aceasta a subliniat faptul că nu s-a găsit nicio legătură directă între nefericire și mortalitate, nici chiar în studiul de față, care s-a extins pe o perioadă de 10 ani. Vestea ar fi una extraordinară pentru milioanele de oameni care se confruntă cu probleme psihice, cum ar fi depresia.

Nefericirea măsurată
Acest studiu despre fericire a fost cel mai amplu realizat vreodată, cu peste 715.000 de chestionare, la care au răspuns femei din Marea Britanie. Participantele, cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, erau inregistrate la un program de screening al cancerului mamar, demarat în anii 1990.

La trei ani după începerea studiului, femeile au fost rugate să-și definească sănătatea, fericirea, stresul, nivelul de autocontrol și să indice dacă se simt relaxate. Cinci din șase au declarat că sunt în general fericite. Pe perioada celor 10 ani în care au fost monitorizate, 30.000 dintre participante la program au decedat.

Rata mortalității constantă
Oamenii de știință au descoperit că rata mortalității în rândul femeilor fericite a fost aceeași cu cea în rândul femeilor nefericite, singura conexiune fiind cu sănătatea și cu stilul de viață.

Echipa de cercetare a declarat că, datorită amplorii acestui studiu, autorii au putut să excludă nefericirea ca fiind decisivă pentru instalarea unor boli. De vină ar fi mai degrabă un stil de viață nesănătos.

Cele care suferiseră deja de diferite boli, cum ar fi probleme cardiace, atacuri cerebrale sau cancer, au fost excluse pentru a evita cauzalitatea inversă. S-a realizat o analiză separată pentru a face o diferență clară față de cele care se aflau sub tratament pentru depresie sau anxietate. La ambele grupe rezultatele au fost aceleași.

Co-autorul studiului, Richard Peto, profesor la Universitatea Oxford, a subliniat că oamenii ”ar putea să se concentreze pe problemele adevărate din viața lor, cum ar fi fumatul sau obezitatea”.

Fără bărbați?

Studiul a fost realizat exclusiv pe femei de vârstă medie. Multe cercetări anterioare au demonstrat că bărbații, mai degrabă decât femeile, au tendințe sinucigașe, ca urmare a unor boli mintale nedescoperite.
Alți cercetători francezi au adăugat că rezultatele ar fi diferite la bărbați, pentru că ”bărbații și femeile au percepții diferite asupra fericirii”.

Căsătoria, văzută din două perspective

O serie de studii anterioare găseau conexiuni între nefericire și mortalitate. Dar cercetătorii britanici spun că acestea făceau o confuzie între cauză și efect.

Un alt studiu, intitulat ”Proiectul Longevității”, prin care au fost monitorizate 1.500 de persoane pe parcursul întregii vieți, a găsit un exemplu clar, în care mortalitatea a avut legătură cu nefericirea. Femeile căsătorite cu bărbați nefericiți s-au îmbolnăvit mai des și au trăit mai puțin decât cele căsătorite cu bărbați fericiți. În cazul bărbaților însă, nu s-a putut face o conexiune similară.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră