Europa de Est și Asia Centrală se confruntă cu cea mai rapidă creștere a epidemiei de SIDA

14 Dec 2022 | scris de A.V.
 Europa de Est și Asia Centrală se confruntă cu cea mai rapidă creștere a epidemiei de SIDA

În 2021, la nivel global, la fiecare două minute o adolescentă sau o tânără a fost infectată cu HIV, relatează NewsMaker, din Moldova.

Din cauza pandemiei de COVID-19 și a războiului din Ucraina, țările din Europa de Est și Asia Centrală s-ar putea confrunta cu o creștere a numărului noilor infecții cu HIV și a deceselor cauzate de SIDA.

Aceste cifre au fost menționate în Raportul global privind SIDA din 2022 al Programului Comun al Națiunilor Unite privind HIV/SIDA (UNAIDS).

Raportul evidențiază faptul că țările din Europa de Est și Asia Centrală se confruntă cu cea mai rapidă creștere a epidemiei de HIV la nivel global.

În 2021, aproximativ 160 de mii de persoane care au contractat virusul au fost infectate în aceste două regiuni, cu 48% mai multe decât în 2010.

În același timp, în ciuda unui tratament HIV mai accesibil, numărul deceselor cauzate de SIDA este în creștere: în unsprezece ani (din 2010 până în 2021), mortalitatea a crescut cu 32%. „Putem eradica SIDA până în 2030. Însă curba epidemiei nu va descrește de la sine. Noi trebuie să o modelăm descrescător”, a spus directoarea executivă a UNAIDS, Winnie Byanyima, în preambulul raportului.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră