Virusul Ebola bate în retragere, dar va face, în continuare, victime printre femeile însărcinate

09 Iul 2015
Virusul Ebola  bate în retragere, dar va face, în continuare, victime printre femeile însărcinate
 Pierderea de personal medical din cauza epidemiei Ebola ar putea mări rata mortalităţii maternale la un nivel nemaivăzut în aceste ţări în ultimii 15-20 de ani, avertizează Markus Goldstein, unul dintre autorii raportului publicat în revista The Lancet. În Guineea, Sierra Leone şi Liberia, pierderea de personal medical din cauza virusului Ebola este pe punctul de a declanşa o explozie de decese printre femeile însărcinate şi cele care aşteaptă să nască. În total, 4.022 de femei riscă să moară anual în cele trei ţări afectate de virusul Ebola, exclusiv din cauza urmărilor acestui val epidemic, care a făcut numeroase victime printre medici, surori şi infirmiere.

Până acum, virusul Ebola a ucis 11.000 de persoane printre care foarte mulţi medici şi infirmiere, afirmă Banca Mondială, iniţiatoarea acestui raport, transmite AFP.

Mortalitatea printre femeile însărcinate sau la naştere ar putea creşte cu 111% în Liberia, 74% în Sierra Leone şi 38% în Guineea. Şi aceste procente alarmante s-ar putea înregistra chiar dacă în aceste ţări epidemia a fost stopată.

Epidemia a fost critică pentru medici, asistente şi infirmiere, deoarece aceste persoane sunt primele care intră în contact cu bolnavii.

În Liberia, virusul Ebola a ucis 0,1% din populaţia globului, dar 8% din totalul medicilor şi infirmierelor.

Virusul Ebola a slăbit sistemele de sănătate care deja erau precare, o mare parte a populaţiei acestor ţări  fiind privată de asistenţă medicală.
240 de infirmiere şi doctori trebuie „imediat” să fie recrutaţi în cele trei ţări, potrivit Băncii Mondiale, care face un apel la o acţiune masivă de recrutare în următorii ani. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră