Electrocutarea de la Spitalul Colțea: Medicul nu era instruit pentru folosirea electrocateterului

06 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
 Electrocutarea de la Spitalul Colțea: Medicul nu era instruit pentru folosirea electrocateterului


Potrivit unui comunicat, ANMDM s-a autosesizat și a dispus efectuarea unui control la Spitalul Clinic Coltea, Bucuresti, în vederea stabilirii cauzelor care ar fi putut determina, în data de 28.07.2016 incidentul reclamat (referitor la aprinderea electrodului bipolar - accesoriu reutilizabil), petrecut în timpul utilizării echipamentului de electrochirurgie cu curenți de înaltă frecvență GN300.

În data de 29.07.2016, o echipă a ANMDM - Departamentul Tehnic Laboratoare s-a deplasat la locul de utilizare a echipamentului, pentru determinarea parametrilor de securitate electrică și de performanță ai acestuia.
Constatările, consemnate în Raportul de expertiză și în Raportul de control, au fost următoarele:

- Echipamentul de electrochirurgie cu curenți de înaltă frecvență GN300 era funcțional și se încadra în limitele prevăzute în specificațiile tehnice ale producătorului și în standardele aplicabile;

- Cordonul de legatură dintre portelectrod și echipamentul de electrochirurgie cu curenți de înaltă frecvență era secționat la îmbinarea cu portelectrodul, fără însă a se constata topirea izolației cablului și nici a se simți miros de arsură electrică. De menționat este faptul că accesoriile implicate în incident au fost accesorii reutilizabile, aparținând spitalului.

- Nu s-a facut dovadă respectării cerinței privind nominalizarea unei persoane cu responsabilități în ceea ce privește respectarea instrucțiunilor de utilizare și respectiv, de verificare vizuală a integrității echipamentelor și de efectuare a testelor necesare înainte de utilizarea acestora.

- Nu s-a facut dovada instruirii medicului care a utilizat echipamentul Electrocauter GN300 și a reclamat incidentul.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră