Boli care nu se împacă deloc cu razele solare

30 Iul 2015
Boli care nu se împacă deloc cu razele solare
Eczema. Petele de bătrâneţe. Melanomul. Keratoza actinică. Butonul de febră. Rozaceea. Lupusul... Sunt câteva boli care se agravează sub acţiunea razelor solare foarte rapid.

Eczema
. Din cauza pierderii de apă, soarele şi căldura sunt mai puternice şi accentuează senzaţia de piele uscată. Soluţia: o hidratare corespunzătoare şi folosirea cremelor hidratante pentru a evita agravarea eczemei.

Petele de bătrâneţe. Leziuni hiperpigmentate, sub forma unor pete, localizate mai ales pe mâini, dar şi pe faţă, spate etc., acestea sunt mai frecvente la persoanele trecute de 40 de ani. Ele sunt o consecinţă a expunerii excesive la acţiunea razelor ultraviolete a melanocitelor, celulele responsabile de culoarea pielii. Soluţia: în special, persoanele în vârstă vor evita expunerea prelungită şi fără o protecţie specială la acţiunea ultravioletelor.

Melanomul. Este ştiut că melanomul corespunde unei degenerări maligne (dezordonată şi necontrolată) a procesului de creştere a melanocitelor. Aşadar, mare atenţie la plajă şi nu numai în perioadele caniculare. De exemplu, sunt unele ţări, cum este Australia, unde a face plajă este un sport naţional, dar înregistreazuă o veritabilă epidemie de melanoame.

Keratoza actinică. Principala cauză a acestei boli este supraexpunerea la soare. Este puţin vizibilă şi, de regulă, este descoperită când atingem leziunile, provocate de expunerea la soare, repetată pe aceeaşi parte a corpului. La bărbaţii cu chelie, faţa şi vârful capului sunt zonele în care apar semnele keratozei actinice. Aceste leziuni nu sunt maligne, dar trebuie să fiţi vigilenţi şi să consultaţi medicul imediat ce acestea evoluează.

Butonul de febră. Această boală infecţioasă este provocată din virusul herpes simplex 1, iar expunerea neprotejată la soare accentuează leziunile. Este posibil ca inflamarea generată de razele solare să provoace reducerea apărării imunitare locale. Rezultatul: creşterea exagerată a dimeniunilor butonului.

Rozaceea sau acneea adultului. Această boală se manifestă prin pete mici, roşii, mici dilataţii vasculare,violacee, foarte subţiri (telangiectazii). Ele apar pe pomeţi, frunte etc. Stresul este un factor agravant al acestei infecţii. Se recomandă limitarea consumului de ceai, cafea, a alimentelor foarte fierbinţi. Dar în mod special trebuie evitate razele ultraviolete intense, deoarece agravează rozaceea.

Lupusul eritematos
. Este o boală autoimună, adică proprii noştri anticorpi ne atacă unele structuri ale organismului. Razele solare înlesnesc intrarea în contact cu structurile celulare afectate a anticorpilor, provocând o reacţii inflamtorii locale – în acest caz pe piele. Eritemul în formă de aripă de fluture apare pe faţă şi este leziunea clasică, specifică lupusului. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră