Dr. Sandra Alexiu: În cel mult două săptămâni, vaccinul antigripal ajunge la medicii de familie

06 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Dr. Sandra Alexiu: În cel mult două săptămâni, vaccinul antigripal ajunge la medicii de familie

"Sezonul gripal începe undeva în ianuarie și vaccinarea pentru a fi eficientă trebuie să înceapă în jurul datei de 1 octombrie. Am înțeles că, deja, vineri, Ministerul Sănătății a semnat pentru achiziția a 360.000 de doze de vaccin antigripal, ceea ce înseamnă că într-o săptămână, maximum două, ajung în toate cabinetele medicilor de familie", spune dr. Alexiu.

Pentru a preveni epidemia de gripă, complicațiile și decesele pe care le poate provoaca această infecție respiratorie este necesar ca Ministerul Sănătății să demareze campania de vaccinare antigripală în luna octombrie. 

"Adică acest trend ascendent în ceea ce privește vaccinarea antigripală să continue, pentru că numărul de decese care se datorează gripei, cel puțin anul trecut, a fost destul de important, a depășit 100 de persoane. Au fost 107 decese, ceea ce nu este puțin, iar în condițiile unui sezon foarte rece numărul de îmbolnăviri poate să fie important și, ca o consecință a acestor îmbolnăviri, pot apărea complicații, pneumonii, miocardite sau alte afecțiuni care pot să pună viața în pericol, ca o complicație a infecției gripale", avertizează prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie. 

De asemenea, pentru a asigura o imunizare corespunzătoare, este necesar ca la medicii de familie să ajungă cantități suficiente de vaccin. Referitor la numărul de doze de vaccin antigripal achiziționate de Ministerul Sănătății și dacă acestea sunt suficiente, dr. Alexiu spune : "Depinde. Dacă promovezi campania antigripală în rândul populației cu o campanie eficientă, pot să fie foarte puține. Dacă nu spui nimic și pacienții nu știu acest lucru decât de la medicii de familie, pe care e posibil să nu-i vadă atât de des, atunci e posibil să fie prea multe. Deci contează foarte mult în ce măsură autoritățile se implică să promoveze vaccinarea antigripală", aavertizează dr. Alexiu.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră