Doi medici români, în epicentrul epidemiei la New York, au ajuns pe prima pagină a New York Times după salvarea unui caz disperat de COVID-19

03 Iun 2020 | scris de Andreea Vasilescu
Doi medici români, în epicentrul epidemiei la New York, au ajuns pe prima pagină a New York Times după salvarea unui caz disperat de COVID-19 Galerie foto (2)

Aflați în prima linie în lupta contra epidemiei de coronavirus, la New York, doi medici români, Camelia și George Ganea, au ajuns pe prima pagină a celebrului cotidian The New York Times.

Medicii eroi au salvat viața unui adolescent infectat cu COVID-19, pacient cu slabe speranțe de supraviețuire, care prezenta simptomele grave ale sindromului inflamatoriu legat de COVID-19, comparat cu maladia Kawasaki. Evoluția bolii a fost cu totul surprinzătoare și agravarea a venit rapid, la un pacient care era perfect sănătos înainte.

De peste 30 de ani în medicina pediatrică

Este meritul celor doi medici născuți în România, o familie respectată și iubită de toți membrii comunității românești de la New York, care profesează de peste trei decenii în medicina pediatrică.

Pandemia de coronavirus i-a pus în fața unor situații noi, cărora au trebuit să le facă față la cele două cabinete medicale unde își desfășoară activitatea, a povestit medicul George Ganea la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, de la Radio România Actualități.

”Coronavirusul este necunoscut, capricios, plin de surprize”

“Este o realitate acută și acerbă pe care o trăim de câteva luni. Coronavirusul este necunoscut, capricios, plin de surprize. Este important de realizat că, în aglomerările urbane, experiența este foarte diferită față de zone cu populație mai puțină. În New York, suntem în punctul zero, aici e epicentrul pandemiei. Dintre pacienții celor două cabinete medicale, mulți bunici și părinți n-au fost foarte norocoși, în fiecare zi păstrăm un moment de reculegere, în amintirea acestor oameni pe care i-am îngrijit”, a declarat George Ganea.

Iar soția sa, Camelia Ganea, medic pediatru, spune că pandemia i-a făcut să se autodepășească.

“Nu am fost pregătiți. Toată pandemia ne-a pus într-o situație de lider, felul în care te comporti cu pacienții este felul în care ei vor răspunde la tragedie. Am fost impresionată, a existat o coeziune specială, lumea respectă legea. Au înțeles, au stat acasă”.

Imunitatea, o sabie cu două tăișuri

O imunitate bună a organismului ne păzește de multe pericole, inclusiv de infecțiile cu diverse virusuri.

Dincolo de igiena corporală și purtarea măștii de protecție, pentru copii, igiena somnului joacă un rol esențial.

“Este foarte important să se pastreze programul din timpul școlii, chiar dacă acum cursurile sunt on-line. Implementarea igienei somnului este una dintre cele mai importante arme în ce privește creșterea imunității, în dezvoltarea psihicului și in felul în care noi înțelegem ce se întâmplă în jurul nostru, copii și adulți”, a spus medicul Camelia Ganea.

Atenție, însă. O imunitate crescută a organismului nu este mereu benefică, pentru că poate provoca diverse alergii sau boli autoimune.

Este normal ca un copil să aibă 4-6 răceli pe an,  chiar 10, dacă merge în colectivitate.

Un copil nu trebuie ținut într-un glob de sticlă pentru că imunitatea nu se dezvoltă cum trebuie.

“Dacă ești sănătos și bine hrănit, imunitatea este optimă. Dacă cei mici sunt prea curați și nu sunt expuși la agenți infecțioși și cercetările indică faptul că imunitatea nu se dezvoltă cum trebuie. E important să ai imunitate adecvată pentru factorii infecțioși. Imunitatea crescută poate provoca alergii și boli autoimune, nu este adecvată”, afirmă medicul George Ganea.

În opinia celor doi medici, care practică medicina de peste 30 de ani, soluția în acest moment pentru prevenție și creșterea imunității o reprezintă vaccinarea.

“Mai puțin periculoasă decât bolile naturale, ar fi administrarea de vaccinuri bine preparate și care sunt eficiente. După atâția ani de medicină pediatrică, în care am văzut cazuri de tuse convulsivă, de epidemii de gripă, de meningită și, mai recent, pandemia de coronavirus, aș putea spune că, în afara de igiena personală și antibiotice, vaccinarea reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor și cea mai bună soluție pentru a crește imunitatea în mod adecvat”, spune medicul George Ganea.

Când se formează imunitatea

La copii, imunitatea se formează începând cu vârsta de două luni, când se administrează primul vaccin.

Chiar dacă există și efecte secundare ale vaccinării, acestea se manifestă diferit, în funcție de răspunsul imunologic al organismului, dar beneficiile sunt evidente.

“Nu toți copiii imunizați au un răspuns imunologic adecvat, din diferite motive. Cei care au făcut vaccinul sunt și ei expuși la risc, chiar dacă dezvoltă o imunitate foarte bună, există o întârziere fiziologică până în momentul în care produci anticorpi. Ei nu dezvoltă însă o boală fulminantă, ci minoră. Nu văd niciun motiv pentru care oamenii să nu își vaccineze copiii împotriva unor boli care pot fi devastatoare”.

În ceea ce privește șansa de a avea un vaccin împotriva  noului coronavirus, cei doi medici sunt sceptici că va apărea până la toamnă.

“Este o cursă acerbă pentru descoperirea de modalități terapeutice, inclusiv vaccinuri și medicație antivirală. Suntem norocoși pentru că au existat două situații în care coronavirusurile au creat dificultăți: epidemiile de SARS și de MERS și cercetătorii au desfășurat programe, în primul rând să descifereze tainele virusului și chiar au avut idei de vaccin. Nu este foarte ușor. În toată lumea sunt protocoale foarte severe pentru că vaccinuile vor fi administrate la milioane de oameni și trebuie să fie foarte sigure. Nu știu dacă vom avea un vaccin în câteva luni, dar va fi în viitorul nu foarte îndepărtat”, spune medicul Ganea.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 1/2 iunie 2020, poate urmărită în linkul de mai jos

www.facebook.com/romaniaactualitati/videos

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră