Prof. dr. Gheorghe Burnei a efectuat, în premieră, o intervenţie chirurgicală de excepţie, printr-o metodă originală, care a salvat o fetiţă cu necroza capului femural

23 Iun 2015
Prof. dr. Gheorghe Burnei a efectuat, în premieră, o intervenţie chirurgicală de excepţie, printr-o metodă originală, care a salvat o fetiţă cu necroza capului femural
 Profesorul doctor Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului „MS Curie” a efectuat, recent, o intervenţie chirurgicală de excepţie pe baza unui program de cercetare derulat aproximativ doi ani. Aceast program, conceput de prof. dr. Burnei, a fost consacrat special unei fetiţe care a venit pe lume cu displazie de dezvoltare de şold, care a fost neglijată. La acest program deosebit au participat inginerii Pacioga şi Moldovanu, de la Institutul de metronică din Bucureşti, precum şi prof. dr. Petru Berce, de la Centrul de tehnologie clasică pentru prototipare rapidă din Cluj Napoca.

Această fetiţă s-a născut cu displazie de dezvoltare de şold, malformaţie care nu a fost depistată la timp şi nu a fost abordată corect. Până să fie consultată de prof. dr. Burnei, fetiţa a suferit două intervenţii chirurgicale. Dar, din păcate, a apărut o necroză a extremităţii proximale a femurului. Practic, capul femural s-a necrozat. După această necroză, s-a produs o luxaţie. În aceste condiţii, fetiţa de patru ani mergea foarte greu, dizgraţios şi avea mari dureri.

Toate clinicile la care a fost dusă i-au dat un singur răspuns: nu mai este nimic de făcut. Părinţii au aflat din presă de performanţele deosebite ale prof. dr. Burnei şi au venit la Spitalul „MS Curie”. În prima fază, am vrut să-i spun că nici eu nu am nici o soluţie, dar m-a impresionat suferinţa acestui copil şi a părinţilor ei, spune prof. dr. Burnei. Investigaţiile medicale, mai ales prin CT 3D şi RMN, au scos la iveală că extremitatea proximală a femurului era necrozată.

Trei operaţii într-una
Intervenţia chirurgicală a fost una de excepţie. A durat aproximativ cinci ore şi a constat, practic, din trei operaţii: prima de reconstrucţie, a doua de recoltare a grefonului şi implantare a acestui dispozitiv special şi a treia constând în metoda „Burnei” cum este cunoscută în literatura de specialitate internaţională, cu ajutorul căreia scurtarea ar putea fi de maximum cinci centimetri, în loc de 10, iar operaţia pentru endoprotezare să fie amânată cât mai mult sau chiar să se renunţe la aceasta.

Şi încă un amănunt: toţi cei care au participat la programul de salvare a aceastei fetiţe în frunte cu prof. dr. Gheorghe Burnei au lucrat doi ani şi jumătate benevol. Performanţa acestui grup de specialişti voluntari a fost de natură să o salveze pe această fetiţă, dar şi pe mama ei, care, din disperare, a fost chiar în pragul sinuciderii.

Ecografe în maternităţi
Profesorul doctor Gheorghe Burnei subliniază că, în urmă cu opt ani, a pus la punct un program de depistarea la timp şi de tratare corectă a tuturor malformaţiilor congenitale de şold în cazul nou-născuţilor. În esenţă, prin acest program, toţi bebeluşii trebuie investigaţi ecografic, în primele trei zile de la naştere, pentru depistarea acestei malformaţii, tratabile în primele trei luni de viaţă. „Până la ministrul Bănicioiu, acest program a fost uitat în nişte sertare pe la Ministerul Sănătăţii. El ne-a promis fonduri pentru achiziţionarea şi dotarea maternităţilor mari din ţară cu acest tip de ecografe”, spune prof. dr. Burnei.

Potrivit prof. Burnei, în ţara noastră, anual se nasc, în medie 200.000 de copii, din care 40.000 cu acest tip de displazie. Cauzele displaziei de şold la naştere sunt multifactoriale, în special genetice. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră