Directorul general al OMS: În premieră, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus

24 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Directorul general al OMS: În premieră, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus

Etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus este, de la 1 iulie, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății cu sediul la Geneva, transmite AFP:   

După al treilea tur de scrutin, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus a câștigat în fața britanicului David Nabarro. Tedros Adhanom Ghebreyesus îi succedează dr. Margaret Chan (China), care a deținut această funcție timp de zece ani.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus preia conducerea OMS într-un moment când această instituție este criticată pentru lipsa sa de transparență și eșecul în modul cum a controlat epidemia  de Ebola din Africa de Vest de la sfârșitul lui 2013 și 2016, care s-a soldat cu peste 11.300 de morți. De altfel, dr. Margaret Chan a recunoscut, într-un discurs recent, că epidemia "a luat prin surprindere pe toată lumea, inclusiv OMS".

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (52 de ani) a fost ministru al sănătății și este un cercetător reputat în  paludism.

În discursul de candidatură, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a relatat un episod din copilărie, când și-a pierdut fratele din cauza lipsei medicamentelor care îl puteau salva. El a spus, cu această ocazie că refuză "să accepte ca oamenii să moară pentru că sunt săraci".

Noul director general al OMS a promis că va munci fără încetare pentru a garanta acoperirea sanitară universală și că va veghea să existe riposte puternice în situații de urgență.  

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră