Efectul yoyo, comandat de creier!

08 Dec 2016 | scris de Magda Marincovici
Efectul yoyo, comandat de creier!


Experienţa unui regim de slăbit are loc în primul rând la nivelul creierului, crede doctorul Andrew Higginson şi colegii lui de la Universitatea Exeter din sudul Angliei.

Dr. Higginson interpretează fiecare regim ca pe o înfometare. Rezultatul? Atunci când se reia alimentaţia obişnuită, trebuie să se înţeleagă că organismul va fi în situaţia de a stoca la maximum grăsimile, sub formă de provizii pentru un eventual regim de austeritate alimentară, spune dr. Higginson, potrivit site-ul destinationsante.com.

Plecând de la un model matematic care ţine seama de excese sau restricţii alimentare disponibile în natură, cercetătorii au verificat această concluzie şi în cazul păsărilor.

Doctorul Higginson spune că repetarea dietelor de slăbit reprezintă un cerc vicios, comandat de creier, cu riscuri importante asupra sănătăţii.

Într-un raport al Agenţiei Naţionale pentru Securitatea Sanitară a Alimentaţiei (ANSES) din Franţa se subliniază că studiul privitor la slăbitul prin măsuri alimentare nu poate fi justificat decât cu argumente privitoare la starea de sănătate şi acest demers trebuie să facă obiectul unei decizii luate de mai mulţi specialişti.

Nimic nu poate înlocui alimentaţia echilibrată, diversificată, ţinând sub control aportul energetic zilnic în aşa fel încât să nu depăşească necesarul,.

Pentru a reduce riscul de a lua în greutate, acest stil de alimentaţie trebuie să fie asociat cu activitate fizică periodică, se mai precizează în acelaşi raport al ANSES.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră