Diabet, cancer pancreatic, poliartrită reumatoidă..., boli care pot fi descoperite la examenul oftalmologic

13 Sep 2017 | scris de Magda Marincovici
Diabet, cancer pancreatic, poliartrită reumatoidă..., boli care pot fi descoperite la examenul oftalmologic

Cu ajutorul unui examen ocular este posibilă depistarea unor boli inflamatorii, metabolice sau infecțioase. Ar fi suficient un selfi pentru a detecta cancerul pancreatic? Este promisiunea unei noi aplicații pe smartphone aparținând cercetătorilor americani. Ei au avut ca punct de plecare faptul că unul dintre primele simptome ale acestui tip de cancer foarte agresiv este colorarea în galben a pielii și ochilor.

Noua aplicație ar putea servi la detectarea semnelor precoce de îngălbenire a albului ochilor. După ce au publicat această aplicație în revista Proceeding of the ACM Interactive, Mobile, Wearable and Ubiquitous Technologies, cercetătorii o vor prezenta în cadrul Congresului de informatică de la Hawai. 

Așa începe un amplu articol consacrat bolilor ce pot fi descoperite în urma examenului oftalmologic, publicat, miercuri în Le Figaro. 

Retinopatiile

Miopia, cataracta degenerescența maculară legată de vârstă nu sunt singurele boli care sunt evidențiate în urma examenului oftalmologic.

Ochiul este o fereastră a restului corpului, consideră Antoine Brezin, profesor la Universitatea Paris Descartes și șeful serviciului centrului de oftalmologie din cadrul Assistance publique-Hopitaux din Paris (APHP). Sunt puține organe sau țesuturi ale corpului uman care permit un examen în profunzime pentru depistarea bolilor, așa cum este ochiul, subliniază prof. Brezin.

În cadrul unui consult la oftalmolog, pacienților li se face un examen de rutină, fundul de ochi. Acest control presupune, în general, dilatarea pupilei pentru evidențierea retinei. Dacă în urma acestei examinări se observă anomalii ale vaselor sanguine (leziuni, vase devenite permeabile etc.), atunci pacientul suferă de retinopatie. Această suferință a retinei poate fi cauzată de un diabet de tip 2 care nu a fost bine tratat: este retinopatia diabetică.

În majoritatea cazurilor, diabetul este diagnosticat înainte de apariția simptomelor la nivelul ochiului. Dar se poate ca pacientul să nu știe că suferă de diabet și să facă retinopatie.

În această situație, pacientul prezintă o jenă vizuală care ar trebui să-l determină să consulte medicul. Acest tip de cazuri sunt rare în Franța, dar sunt frecvente în țările mai sărace, avertizează prof. Brezin. De asemenea, retinopatia poate fi provocată de hipertensiune, situație în care se vorbește despre retinopatie hipertensivă. Presiunea arterială mare afectează vasele de sânge, implicând o insuficientă irigare a retinei.

Retinopatiile pot duce la pierderea vederii în absența tratamentului. 

Diabetul de tip 2 sau hipertensiunea sunt afecțiuni mai degrabă curente, comparativ cu alte boli, mai rare, care pot fi depistate prin examenul oftalmologic. Este cazul unor boli inflamatorii, infecțioase sau, mai rar, patologii tumorale, explică Pierre-Jean Pisella, profesor de oftalmologie la Universitatea Francois-Rabelais din Tours, șef de serviciu la Spitalul Bretonneau și președintele Societății franceze de oftalmologie. 

Inflamațiile intraoculare sunt depistate la aproximativ o persoană din o mie, dar ele sunt importante pentru că uneori sunt de origine infecțioasă. Este cazul sifilisului, de exemplu, care, în faze avansate, afectează ochiul. O inflamare a ochiului asociată cu o scădere a vederii sau o estompare a acesteia prin corpi flotanți pot să indice o tuberculoză. Totuși, aceste cazuri sunt extrem de rare, spune prof. Brezine, care precizează că vede un asemenea caz cel mult o dată pe an. 

Primele semne
Într-un articol publicat în Nature Reviews Rheumatology (2013), o echipă de cercetători francezi din care făcea parte și prof. Brezin, arăta că unele complicații ale poliartritei reumatoide includ manifestări oftalmologice. Acestea pot fi, în unele cazuri, primele semne ale bolii. Alte boli inflamatorii pot urma același parcurs: spondilartrita anchilozantă, maladia Behcet sau sarcoidoza, care afectează diverse organe, printre care plămânii.

Ce trebuie reținut este că medicul specialist care realizează examene clinice oftalmologice complete poate să pună aceste diagnostice. Suspiciunea privitoare la o boală sau alta presupune îndrumarea pacientului la un reumatolog sau un specialist în boli infecțioase, de exemplu, spune prof. Pierre-Jean Pisella. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră