Statinele măresc riscul de diabet

17 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Statinele măresc riscul de diabet

Statinele sunt frecvent prescrise persoanelor în vârstă care au nivelul ridicat al colesterolului. Dar în cazul femeilor cu vârste peste 75 de ani, aceste medicamente măresc cu 33% riscul de diabet, transmite site-ul topsante. 

Potrivit cercetătorilor australieni de la Universitatea din Queensland, femeile cu vârste peste 75 de ani care folosesc statine pentru scăderea nivelului colesterolului prezintă un risc semnificativ mai ridicat de diabet. 

Doctorul Mark Jones, autorul principal al studiului, susţine că statinele sunt foarte prescrise pacienţilor din această categorie de vârstă, deşi sunt puţine studii clinice care să analizeze efectele acestor medicamente asupra persoanelor vârstnice şi, în special, asupra femeilor. Majoritatea cercetărilor sunt efectuate pe loturi de persoane cu vârste între 40 şi 70 de ani, aminteşte dr. Mark Jones. 

După ce a analizat un grup format din peste 8.000 de femei cu vârste peste 75 de ani, studiul australian a ajuns la concluzia că femeile care folosesc statine au un risc cu 33% mai mare de a fi diagnosticate cu diabet instalat recent, comparativ cu cele care nu iau aceste medicamente. Riscul de diabet creşte cu 50% în cazul femeilor care folosesc doze mai mari de statine.

În prezent, sunt numeroase alte medicamente care pot ţine sub control nivelul colesterolului, dar statinele sunt cele mai prescrise, deoarece ele previn riscul de boli cardiovasculare. Totuşi, la ora actuală, statinele sunt un subiect controversat, deoarece aceste medicamente sunt asociate cu numeroase efecte secundare.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră